Het verhaal achter hét ziekenhuis voor Nederlanders in Spanje

door admin
Het verhaal achter hét ziekenhuis voor Nederlanders in Spanje

HCB Hospitales is een groep gezondheidsklinieken met een familiaire sfeer. Tijdens de lange weg van de oprichting tot nu heeft de zorggroep altijd gezocht naar uitmuntendheid in alle zorgverlening die ze aanbiedt. Dat de ziekenhuizen zo ver zijn gekomen en zo’n goede reputatie hebben, is te danken aan de kwaliteit van hun diensten. Patiënten door de jaren heen concluderen dat keer op keer opnieuw. Ben je zelf nog nooit in een van de ziekenhuizen of klinieken van HCB Hospitales aan de Costa Blanca geweest of gewoon nieuwsgierig naar de achtergrond van deze goede reputatie? Lees dan verder.

Hoe het begon

De geschiedenis van HCB Hospitales begint in 1986. De familie Paz Figueroa realiseerde zich dat er in Benidorm geen gezondheidscentrum was dat voldeed aan de zorgbehoeften van de vele buitenlandse toeristen die in die tijd steeds vaker tijd doorbrachten aan de Costa Blanca. Daarom ontstond het idee om een multidisciplinair team op te richten met de focus op de behandeling van patiënten uit verschillende delen van de wereld. Zo ontstond het huidige HCB-model voor buitenlandse patiënten. Dit model werd al snel zo succesvol dat er nieuwe medische centra buiten HCB Benidorm opgericht konden worden. Dat waren HCB Albir, HCB Moraira en HCB Calpe.

Nieuw ziekenhuis

In 2012 nam dr. Ana Paz Brown de particuliere zorggroep over. De steeds verder toenemende vraag naar de diensten van HCB Hospitales langs de hele kust heeft geleid tot de verwachte opening in juni 2022 van een nieuw ziekenhuis, het HCB Hospitales Denia. In eerste instantie zullen de ‘consultas externas’ geopend worden en daarna wordt het ziekenhuis stap voor stap verder opgestart. Deze opening vormt de consolidatie van de HCB Hospitales groep aan de onder veel Nederlanders zo geliefde Costa Blanca.  

Joint Commission International

Het jarenlange bestaan en de constante kwaliteit die geleverd wordt in alle diensten van HCB Hospitales dankzij de voortdurende inspanningen van de multidisciplinaire teams zijn beloond met de Joint Commission International. Dat is het belangrijkste internationale gezondheidskeurmerk ter wereld. HCB is ook de eerste groep privéziekenhuizen in de Valenciaanse Gemeenschap met dit certificaat. Dit gegeven motiveert de groep alleen nog maar meer in haar inzet om haar patiënten de beste en modernste gezondheidsdiensten te bieden.

Wat houdt het buitenlands patiëntmodel bij HCB Hospitales in?

HCB Hospitales schaaft haar model voor buitenlandse patiënten al meer dan drie decennia doorlopend bij. Dat gebeurt op basis van de visie dat elke patiënt met een andere nationaliteit die zorg nodig heeft, zo goed mogelijk dient te worden behandeld in zijn eigen taal. Hiervoor is een public relations afdeling opgericht met daaraan gekoppeld een team van tolken. Gezamenlijk begeleiden zij deze patiënten gedurende het hele behandelingsproces. De patiënt moet zich van de diagnosefase tot de behandel- en herstelfase volledig op zijn of haar gemak, verzorgd en begrepen voelen. Bovendien is er speciaal voor Nederlandstaligen aan de Costa Blanca Het Nederlands Team, opgericht, bestaande uit Nederlandse artsen, het Nederlandse facturatiesysteem, vertalers en een pr-team.

De multidisciplinaire professionals van HCB Hospitales

De artsenteams bij HCB Hospitales bestaan uit multidisciplinaire professionals van verschillende nationaliteiten. Allen hebben tweetalige kwalificaties in verschillende talen. Deze artsen en specialisten zijn zich bovendien bewust van de moeilijkheden die gepaard gaan met bepaalde procedures in het buitenland. Met name voor mensen die zich toch al in een delicate situatie bevinden. Om deze reden helpt het team patiënten en hun begeleiders ook met de procedures en hun verzekeringen, zodat ze zich tijdens het proces niet verloren hoeven te voelen.

Andere meertalige diensten

Ten slotte heeft HCB Hospitales een ecosysteem gecreëerd met meertalige diensten zoals internationale televisie of medische dossiers in de taal van de patiënt. Zo voelen patiënten zich thuis en op hun gemak en dat gegeven op zichzelf bevordert al een gunstig verloop van hun herstel. Mede hierom zijn de ziekenhuizen en klinieken van HCB Hospitales ook een referentie in het gezondheidstoerisme. Elk jaar worden in Benidorm, Albir, Calpe en Moraira en binnenkort ook in Denia mensen verwelkomd die medische behandelingen ondergaan tijdens hun vakantie of als resident zijnde aan de Costa Blanca in de faciliteiten van HCB Hospitales.

HCB Hospitales Denia

Sinds de opening van de eerste kliniek in Benidorm is de zorggroep niet gestopt met groeien. Meerdere centra werden geopend met hoge kwaliteitsnormen en de kwalitatief hoogstaande behandelingen van patiënten. De meest recente toevoeging is het HCB Hospitales Denia-ziekenhuis. Ook hier zullen binnenkort professionals werkzaam zijn die aan alle gezondheidseisen van de patiënten kunnen voldoen

Belangrijkste mijlpalen

De belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van de HCB Hospitales groep zijn onder meer de oprichting van referentie-eenheden voor de ziekenhuisomgeving, zoals de gespecialiseerde afdeling Pediatrie, het Instituut voor uitgebreide kankerbehandeling, het Cardiovasculair Instituut van Alicante of het Uitgebreid centrum voor beroertezorg, onder andere. Dit alles heeft ertoe geleid dat HCB Hospitales verschillende keren tot de 20 beste privéziekenhuizen in Spanje werd gerekend.

Onderzoeksprojecten

Anderzijds neemt HCB Hospitales ook deel aan onderzoeksprojecten in samenwerking met verschillende universiteiten. Evenzo wordt de uitmuntendheid in zowel palliatieve zorg als oncologie bevestigd door de erkenning van de European Vereniging voor Medische Oncologie (ESMO) als een geaccrediteerd centrum voor oncologische palliatieve behandeling.

Ten slotte beschikt HCB Hospitales ook over de laatste medische technologie om de nieuwste diagnoses en behandelingen uit te voeren. Het streven is om ten alle tijden up-to-date te zijn, zowel in de handelingsprocedures en behandelingen als in de gehanteerde apparatuur.

Diensten en huidig ​​model

Momenteel kun je als patiënt voor veertigtal van specialismen terecht in een HCB ziekenhuis. Van cardiologie, neurologie tot esthetische interventies, revalidatie, afdeling longaandoeningen voor onder meer post-covid behandelingen, traumatologie, psychologische en psychiatrische behandelingen, etc. Bovendien biedt HCB Hospitales Benidorm de faciliteiten aan voor een dialyse behandeling. Dat betekent dat Nederlanders die deze behandeling nodig hebben, gewoon op vakantie naar deze regio kunnen. De HCB-professionals kunnen elke pathologie behandelen die de kwaliteit van leven van een patiënt verslechtert.

Naast dat het uitstekende, multidisciplinaire en meertalige team optimale zorg biedt, waarbij verschillende specialisaties van het ziekenhuis worden geïntegreerd, onderscheiden de HCB ziekenhuizen zich vooral door hun inspanning om buitenlandse patiënten te ontzorgen en zich thuis te laten voelen. Taal noch culturele barrières mogen een obstakel vormen voor het fysieke en mentale welzijn en dus herstel van die patiënt.

Volg HCB Hospitales op Facebook

Bekijk ook: De Nederlandstalige ziekenhuizen aan de Costa Blanca waar je terecht kunt

Dit vind je misschien ook leuk