De bouw van windmolenparken tussen Teruel en Castellón stuit op hevig verzet van toeristische ondernemers. Het project, goedgekeurd door de Ministerraad, omvat 20 windparken met 125 windturbines van 200 meter hoog in het Maestrazgo-gebied. De bouw leidt tot grootschalige bomenkap.
Het oorspronkelijke initiatief van het bedrijf Forestalia is inmiddels verkocht aan het Deense fonds CIP. Het is in feite de grootste actie op het gebied van hernieuwbare energie die in Spanje is verwerkt. Het totale gebied beslaat ongeveer 71.500 hectare, met een afstand van ongeveer 45 kilometer tussen de noord-zuiduiteinden. Tussen de oost-westuiteinden zit ongeveer 30 kilometer. De installatie van de windturbines vereist een aanpassing van wegen en paden vereisen. Dat zal zich vertalen in meer dan 58 kilometer toegang tot de parken en meer dan 116 wegen binnen de parken.
Milieu- en natuurbescherming
De politieke partij Teruel Existe waarschuwt dat het project kan leiden tot de kap van twee miljoen volwassen bomen en de vernietiging van bijna 2.000 hectare natuurgebied. Een rapport van de Dirección General de Medio Natural y Gestión Forestal van de regering van Aragón, geciteerd door LaMarea, benadrukt dat een groot deel van de werkzaamheden plaatsvindt in een gebied met maximale gevoeligheid. Dit zou aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan belangrijke habitats, inclusief flora en fauna die zijn opgenomen in de catalogus van bedreide soorten van Aragón.
De woordvoerder van Teruel Existe zei in het Aragonese parlement dat dit een voorbeeld is van “hoe de inzet van hernieuwbare energiebronnen niet mag worden uitgevoerd alleen ten gunste van een Deense multinational en “vier gewetenloze verraders”. “Wie profiteert van deze vernietiging van het grondgebied? Niet de bevolking van Teruel. In Aragon zal de milieuschade en de plundering van de hulpbronnen blijven bestaan, en voor andere gebieden zal het ontwikkeling zijn”, verklaarde hij. Guitarte benadrukte dat de “eerste persoon die verantwoordelijk is” voor deze situatie de Aragonese PSOE is.
Impact bomenkap op toerisme en economie
Volgens een enquête van het marktonderzoeksbedrijf Instituto Anfer uit 2021, vreest 60% van de ondernemers in de regio’s Gúdar-Javalambre, Matarranya en Maestrazgo dat de installatie van de windparken de fauna, veeteelt en het landschap negatief zal beïnvloeden. Verder denkt 65,5% dat het toerisme in de regio aanzienlijk zal afnemen en dat de vastgoedprijzen zullen dalen. Reisgidsen vergelijken het gebied Matarranya met Toscane. Luxe hotels tot in de puntjes verzorgd, gasten die per helikopter reizen, pittoreske dorpen die symbool staan voor de middeleeuwse en renaissancistische architectuur, en een natuur waar bewoners goed voor zorgen. Dit alles wordt nu bedreigd door het windmolenpark en de bomenkap.
Gevolgen voor mooie dorpen
Ondervraagde ondernemers zijn ook bezorgd over de uitsluiting van hun dorpen uit de Asociación de Pueblos más Bonitos de España. Meer dan de helft (58,6%) vreest dat de installatie van de windparken dit belangrijke toeristische keurmerk in gevaar brengt. Dit, terwijl het momenteel een belangrijke trekpleister vormt voor bezoekers. Denk aan schilderachtige dorpen zoals Valderrobres, Calaceite en Beceite.