Hevigste hittegolf van de Spaanse zomer begint maandag

door admin
Hevigste hittegolf van de Spaanse zomer begint maandag

Dat heeft het Spaanse meteorologisch instituut Aemet vrijdag bevestigd. De passage van de storm ‘Patricia’ door Spanje heeft nauwelijks voor een moment van verlichting gezorgd. Er liggen moeilijke dagen in het verschiet. Patricia behoort tot het verleden en hetzelfde geldt voor de ‘verkoeling’ die recentelijk bijna overal in Spanje is gevoeld. Van een geleidelijke temperatuurverandering is geen sprake, waardoor het land zich weer opmaakt voor een nieuwe hittegolf deze zomer. Volgens meteorologen zou dit wel eens de zwaarste kunnen worden.

Een hogedrukgebied zorgt voor een stabiele atmosfeer waarin nauwelijks wolken zijn en de zon sterk schijnt. Het gevolg is dat het aardoppervlak “intensief” opwarmt. Die warmte wordt vervolgens weer aan de lucht overdgedragen. Bovendien wordt de warmte vastgehouden in de lagere lagen van de atrmosfeer als gevolg van de atmosferische stabiliteit, waardoor de temperaturen nog sterker kunnen stijgen. 

De ochtend van zaterdag zal nog koel aanvoelen voor de tijd van het jaar. Minimumtemperaturen liggen zelfs onder de 10ºC in steden als Burgos, León en in berggebieden, waar het kwik in de vroege ochtend kan dalen tot de 5 à 7ºC. Gedurende de dag zullen ze wel flink stijgen.

De maximale temperaturen zullen tijdelijk dalen in het noorden, maar stijgen in de rest van het land. De nachttemperaturen zullen overal stijgen van zaterdag op zondag. In het Cantabrische gebied en andere steden in het noordelijke derde deel, zoals Vitoria of Pamplona, blijft het overdag onder de 24ºC op zondag. In het centrum en zuiden van het land komt het kwik op zaterdag en zondag wel tot boven de 35ºC. Met 40 tot 42ºC wordt het het warmst in het binnenland van Andalusië en Extremadura in de rivierdalen van de Guadalquivir en de Guadiana. 

Maandag en dinsdag

Maandag begint de week met temperaturen boven 40°C in het zuiden van het land. In de valleien van de Guadiana en de Guadalquivir kunnen ze lokaal boven de 42°C uitkomen. Dinsdag stijgen de thermometers verder, vooral in het noorden. Dat is vooral op woensdag te voelen in het oosten van het schiereiland en op de Balearen. 

“Zeer hete dagen”

“Dit zullen zeer, zeer hete dagen zijn met dagtemperaturen tussen de 5 en 10 graden boven normale waarden in het grootste deel van het land. Alleen langs de Middellandse Zeekust zullen de temperaturen normaler zijn”, zegt Aemet woordvoerder Ruben del Campo.

Zinderend hete nachten

Hij legt uit dat in sommige delen van het zuidelijke deel temperaturen van 42 of 44°C kunnen worden bereikt of zelfs overschreden, en dat nachten en vroege ochtenden tropisch (boven de 20°C) tot zinderend heet (boven de 25°C ’s nachts) zullen zijn in delen van het Middellandse Zeegebied en in binnensteden, vooral in het midden en zuiden. Naar verwachting neemt de hittegolf vanaf donderdag af. 

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden zal een sterke wind waaien vanuit het noorden, vooral in hogere gebieden. HEt noorden van de grotere eilanden krijgen bovendien te maken met bewolking. Vanaf dinsdag worden de passaatwinden heviger en beginnen de temperaturen ook daar te stijgen. Del Campo sluit niet uit dat de intense hitte “ook de hoofdrol zal spelen” op de eilanden in de tweede helft van de week. Thermometers zullen waarden aangeven van boven 34 tot 36°C .

Andalusië

In Andalusië waarschuwt Aemet met code geel voor hitte met temperaturen rond de 40ºC in de provincies Córdoba, Jaén, Huelva, Sevilla en Cádiz. Cádiz houdt code geel op zondag, maar de andere genoemde provincies schuiven door naar code oranje. Er waait dan een sterke oostenwind langs de kust van de Straat van Gibraltar.

Regio Valencia tot 47ºC

Anders wordt het in de regio Valencia, waarvoor Aemet temperaturen van boven de 45º voorziet met maxima van 47ºC. Maandagochtend kan er als korte verlichting een bui vallen maar daarna blijft het warm tot zeker donderdag. Donderdag zal de ergste dag van de hittegolf zijn, met een exponentiële stijging van de maximumtemperaturen. In het binnenland van de zuidelijke helft van de provincie Alicante zullen deze boven de 40 graden uitkomen, met een uitschieter van de verwachte 47 graden in Xátiva, vergeleken met de 42 tot 43 graden die tijdens de piekuren in Requena en Alcoy zullen voorkomen. Aan de Valenciaanse kust zullen alle maximumtemperaturen opnieuw boven de 30 graden uitkomen, en zelfs tot 35 en 36 graden naderen.

Dit vind je misschien ook leuk