Hoge boetes in Spanje voor niet aangegeven huurinkomsten

door admin
Hoge boetes in Spanje voor niet aangegeven huurinkomsten

Door de hoge vraag en het beperkte aanbod van huurwoningen zijn de huurprijzen aanzienlijk gestegen, waardoor verhuur voor veel huiseigenaren een lucratieve bezigheid is geworden. Echter, Hacienda waakt over de correcte aangifte van deze inkomsten.

Hoe spoort Hacienda niet aangegeven huur op?

Hacienda heeft verschillende methoden om niet aangegeven huurinkomsten op te sporen. Een methode is het controleren van de huurverklaringen van de huurders. Als een huurder de huur aangeeft en de verhuurder niet, zal Hacienda dit opmerken bij het kruisen van de gegevens.

Ook het controleren van water- en energierekeningen kan aantonen dat een woning bewoond is, wat een indicatie kan zijn van verhuur.

Bovendien kunnen anonieme tips van ontevreden buren of klachten van huurders leiden tot een onderzoek door Hacienda.

Boetes bij het niet aangeven van huur

De boetes voor het niet aangeven van huurinkomsten kunnen aanzienlijk zijn. Huurinkomsten worden belast onder het IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) als integrale inkomsten uit vastgoed. Indien de huurinkomsten niet worden aangegeven, kunnen boetes variëren van 50% tot 150% van het verborgen bedrag, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Voor bedragen onder de €3.000 wordt het gezien als een lichte overtreding met een boete van 50%. Voor bedragen boven de €3.000 gelden hogere boetes, variërend van 50% tot 100% van het fraudebedrag. In geval van zeer ernstige overtredingen kunnen boetes zelfs oplopen tot 150% van het niet aangegeven bedrag.

Fiscale voordelen en risico’s

Hoewel het aangeven van huurinkomsten verplicht is, biedt het ook fiscale voordelen voor huiseigenaren, zoals bepaalde aftrekposten. Het legaliseren van de huurovereenkomst beschermt zowel verhuurder als huurder tegen mogelijke conflicten. De Spaanse Belastingdienst benadrukt het belang van het naleven van de fiscale verplichtingen om zware boetes te voorkomen. 

Lees ook: Spaanse belastingdienst verhoogt toezicht op buitenlandse leveranciers

Dit vind je misschien ook leuk