Hoge prijs olijfolie leidt tot grootschalige diefstal

Dieven zagen olijfbomen om in Andalusië

door admin
olijf

De stijgende prijs van olijfolie heeft geleid tot een toename van diefstallen in de Spaanse landbouwsector. Dieven zagen nu zelfs hele olijfbomen om om de vruchten te stelen. In Andalusië alleen al zijn tijdens de laatste campagne 523.568 kilo olijven gestolen, zo meldt de overheid.

De Guardia Civil heeft in de provincie Ciudad Real een fabriek gesloten waar 45.000 liter olijfolie werd opgeslagen, klaar voor verkoop zonder te voldoen aan de minimale hygiënische voorwaarden. Bovendien ontdekten de agenten documenten die wijzen op de frauduleuze aankoop van 574.908 kilo olijven en verkoopfacturen van olijfolie ter waarde van meer dan 850.000 euro.

Lees ook: Weer nieuwe recordprijzen voor olijfolie in Spaanse supermarkten

Diefstal van hele bomen

In Córdoba is de situatie nog zorgwekkender. Daar hebben dieven onlangs 30 olijfbomen omgezaagd en meegenomen. Dat kwam neer op ongeveer 70 kilo olijven. Dit soort diefstal veroorzaakt niet alleen financiële verliezen, maar brengt ook grote schade toe aan de landbouwsector en de gemeenschap.

Stijgende incidenten en maatregelen

Sinds maart heeft de overheid in Andalusië al meer dan een half miljoen kilo olijven als gestolen gerapporteerd. Deze cijfers blijken nog te laag ingeschat. Bijna alle provincies in Spanje melden namelijk een toename van agrarische misdrijven. Door de stijgende prijzen van olijven is het aantal diefstallen exponentieel toegenomen. Dat dwingt de Guardia Civil hun inspanningen te verdubbelen en maatregelen te nemen om deze misdrijven te bestrijden.

Toename van landbouwcriminaliteit

Volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de agrarische vakbonden zijn de diefstallen op het platteland in 2023 met 3,5% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Gemiddeld worden er 31 diefstallen per dag geteld. Deze trend blijft sinds 2020 toenemen, waardoor de criminaliteit in afgelegen gebieden escaleert.

Waarom is olijfolie duurder geworden?

De prijs van olijfolie in Spanje heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke stijging doorgemaakt. Volgens een studie van de OCU is de prijs van olijfolie, met name de zachte olijfolie van huismerken, tussen december 2020 en december 2023 met 225% gestegen. In het eerste kwartaal van 2024 is de prijs verder gestegen, waarbij de prijs van extra vierge olijfolie (AOVE) van huismerken gemiddeld met 7% is toegenomen. De prijs van AOVE van bekende merken steeg zelfs met gemiddeld 23%.

Wordt olijfolie nog duurder?

Wat betreft de toekomstige prijzen, voorspellen experts dat de prijs van olijfolie in 2024 verder zou kunnen stijgen vanwege een verwachte slechte oogst. De prijs van olijfolie virgen extra zou zelfs kunnen stijgen tot boven de zeven euro per kilo, een historisch record volgens gegevens van het ministerie van Landbouw. Er wordt zelfs gespeculeerd dat de prijs in de lente van 2024 de twaalf euro per kilo zou kunnen bereiken.

Deze prijsstijgingen worden toegeschreven aan verschillende factoren. Daaronder allereerst de afname van de productie in Spanje. Vervolgens zijn weersomstandigheden zoals droogte en hittegolven van invloed. Tot slot heeft de inflatoire spiraal als gevolg van de oorlog in Oekraïne de productiekosten verhoogd. De verwachting is dat, ondanks mogelijke tijdelijke aanbiedingen, de prijzen hoog zullen blijven vanwege de hogere kosten voor insumos, transport en verpakking, gecombineerd met een grotere vraag naar olijfolie als vervanging voor andere plantaardige oliën die momenteel ook prijsstijgingen ervaren.

Lees ook: Geld verdienen met gebruikte olijfolie bij Repsol-tankstations in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk