Honden ingezet voor kustbewaking op stranden Torre del Mar

door Elize van Loon
Kustwacht, honden

Hun namen zijn Queen, Oso, Mai, Brown, Nancy en Buddy en het zijn de zes honden van de Newfoundland- en Labrador Retriever-rassen die deze zomer zijn begonnen met patrouilleren op de stranden van Torre del Mar, in Vélez-Málaga. Ze gaan helpen bij de bewakings- en reddingstaken in en uit het water.

Deze honden zijn tussen de één en zeven jaar oud en maken deel uit van de MresQ, Unidad Canina de Rescate Y Emergencias. Het is de eerste unit in Andalusië die honden inzet voor kustbewaking.

Uitvalsbasis kustwacht

Hun uitvalsbasis is het hondenstrand van Torre del Mar, waar deze hondenpatrouille de blikken vangt en complimenten en liefkozingen van zwemmers krijgt. Ze zijn gefascineerd door de vaardigheden van deze viervoetige redders.

Deze honden, geweldige zwemmers, zijn in staat om een boot naar de kust te slepen. Ze kunnen hun reukvermogen gebruiken om de geur van het kledingstuk van een verloren persoon te traceren totdat ze het vinden. En zelfs een lijk lokaliseren in wateren met slecht zicht.

Ze handelen altijd uitgerust met speciale reddingsvesten. Deze garanderen dat de hond in geval van moeilijkheden zijn hoofd boven water houdt. Ook werkt de hond altijd samen met onafscheidelijke reddingsgidsen, die in geval van nood als eersten het slachtoffer bereiken.

Hond altijd samen met een gids

“De hond is een zeer belangrijke steun voor de redder. Maar, hij wordt nooit alleen naar een redding gestuurd, een dergelijke verantwoordelijkheid kan er niet aan worden gedelegeerd”, legt Miguel Sánchez-Merenciano, instructeur van waterreddingshonden, uit.

“We hebben het over honden die tussen de 2.000 en 2.800 kilo aan waterlijnen slepen”, zegt Sánchez-Merenciano, de trotse eigenaar van Queen, die eraan herinnert dat Newfoundlanders “erg belangrijk zijn bij het redden van meerdere slachtoffers”, omdat ze meerdere mensen tegelijk kunnen slepen en zijn getraind om per boot, kajak of jetski te gaan.

Ervaring van een proefpersoon

“De redder is met de hond ingesprongen. Hij zei me dat ik me aan hen moest vasthaken en op mijn rug moest gaan liggen. De hond heeft fantastisch werk gedaan. Alles was super goed, ik was super rustig. Ongelooflijk, spectaculair,” vertelde Antonio Ramirez, de bader die deed alsof hij verdronk om door Brown te worden gered, aan EFE.

Deze unit van de kustwacht werkt met teams van drie honden en in shifts van maximaal anderhalf uur. De strandcoördinator en supervisor van Rescue van de stad Vélez-Málaga, Manuel Durán, merkt op dat de dieren perfect worden verzorgd. Wanneer ze geen dienst hebben, worden ze goed opgevangen, met vers water en ventilatoren of airconditioning. De veiligheid van de hond gaat boven alles.

Basis kustwacht is hondenstrand Torre del Mar

Er zijn zwemmers die terughoudend zijn om dieren op de stranden te zien. En er zijn hondenbezitters die hun huisdieren niet mee mogen nemen naar andere badzones. Om problemen te voorkomen zal deze eenheid voorlopig zijn operationele basis hebben op het hondenstrand van Torre del Mar. Daar kunnen ze in alle rust  langs de kust wandelen.

De burgemeester van Vélez-Málaga, Jesús Lupiáñez, is van plan een decreet uit te vaardigen om deze reddingshonden toe te staan op elk strand in de gemeente te patrouilleren.

Dit vind je misschien ook leuk: De beste Spaanse bestemmingen om met je hond naartoe op vakantie te gaan 

Dit vind je misschien ook leuk