Hooggerechtshof Spanje wijst amnestieverzoek af voor malversatie in ‘Procés’-zaak

door admin
amnestieverzoek afgewezen door hooggerechtshof

Het Hooggerechtshof van Spanje heeft besloten om geen amnestie te verlenen voor malversatie aan de voormalige Catalaanse vice-president Oriol Junqueras, de voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont en andere veroordeelden in verband met het illegale referendum van 1 oktober 2017.

De rechter, Pablo Llarena, heeft met de afwijzing de arrestatiebevelen tegen deze betrokkenen gehandhaafd. Hieronder zijn ook de voormalige raadsleden Toni Comín en Lluís Puig, die eveneens aan de Spaanse justitie ontsnapten richting België.

Geen amnestie voor malversatie

Het Hooggerechtshof benadrukte dat de betrokkenen persoonlijk financieel voordeel hebben gehaald uit hun handelingen. De rechtbank oordeelde dat Junqueras en de andere veroordeelden publieke middelen van de Catalaanse overheid (Generalitat) hebben gebruikt om hun onafhankelijkheidsproject te financieren, in plaats van hun eigen geld in te zetten. Dit gebruik van overheidsgeld voor persoonlijke politieke doelen blijft volgens de rechtbank een strafbaar feit.

Reacties

Een van de rechters, Ana Ferrer, was het echter niet eens met de beslissing om malversatie van de amnestie uit te sluiten en pleitte voor een prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zij stelde dat de wet juist bedoeld was om alle handelingen in verband met het Catalaanse onafhankelijkheidsproject te amnestiëren.

Carles Puigdemont reageerde fel op de beslissing van het Hooggerechtshof door het “La Toga Nostra” te noemen op zijn sociale media. Daarmee verwijst hij naar de Italiaanse maffiaorganisatie “La Cosa Nostra”, waarbij hij impliciet het Spaanse rechtssysteem vergeleek met een criminele organisatie.

De woordvoerder van ERC, Raquel Sans, gaf aan dat de partij niet verrast was door de uitspraak. wel voorspelde ze dat de amnestiewet ondanks juridische obstakels uiteindelijk toch van kracht zal worden.

Politieke impact

Esther Peña, woordvoerder van de PSOE, gaf aan dat de beslissing van het Hooggerechtshof over het amnestieverzoek geen invloed zal hebben op de vorming van een nieuwe regering in Catalonië, gezien de verschillende aard van beide processen. De PSOE blijft onderhandelen om Salvador Illa van de PSC als nieuwe president van de Generalitat te installeren.

Aan de andere kant was er kritiek van Alberto Núñez Feijóo van de PP. Hij beschuldigde de regering ervan dat ze alleen maar probeert haar coalitiepartners tevreden te stellen, terwijl ze nauwelijks wetgevingssucces hebben behaald.

Ernest Urtasun van Sumar benadrukte dat de amnestiewet zoals goedgekeurd volledig moet worden toegepast en dat obstakels verwacht werden, maar dat dit geen destabiliserende factor mag zijn.

Tegenslag voor regering van Pedro Sánchez

De beslissing van het Hooggerechtshof om het amnestieverzoek af te wijzen is een harde klap voor de pro-onafhankelijkheidsleiders, maar ook een enorme tegenslag voor de regering van Pedro Sánchez en zijn investituurpartners, die de gratiemaatregel propageerden na de algemene verkiezingen van 23 juli 2023.

Lees ook: Carles Puigdemont plant zijn terugkeer naar Spanje na amnestiewet

Dit vind je misschien ook leuk