Hotels en toeristische woningen in Andalusië mogen zwembaden blijven vullen

door admin
zwembaden waterbeperkingen

Andalusië heeft een einde gemaakt aan de heersende onduidelijkheid over de droogtemaatregelen betreffende zwembaden in Andalusië. De Zuid-Spaanse regio heeft besloten dat privézwembaden en die van wooncomplexen niet gevuld mogen worden deze zomer.

Om het toerisme en de daaruit voortvloeiende inkomsten veilig te stellen maakt de regio wel een uitzondering voor de toeristische sector. Ondanks de droogte mogen openbare zwembaden en die van hotels, campings, sportfaciliteiten, geregistreerde toeristische woningen en voor therapeutisch gebruik wel bijgevuld worden.

Einde aan juridische onzekerheid

De aankondiging van deze waterbesparingsmaatregel volgt na langdurige discussies en onzekerheid binnen verschillende sectoren. Daaronder het College van Beheerders van Onroerend Goed in Málaga. Zij wezen op de verwarring en juridische onzekerheid die ontstond door de tegenstrijdigheid tussen lokale verordeningen en decreten. Die tegenstrijdigheid was aanwezig op zowel gezondheids- als milieugebied. Dit leidde tot conflicten binnen en tussen gemeenschappen van eigenaren.

Zoutwaterzwembaden

Zoutwaterzwembaden krijgen ook groen licht als ze niet lozen op het rioolstelsel. Maar zoutwaterzwembaden met goedgekeurde installaties zijn wel toegestaan. Dit besluit is genomen tijdens een unanieme stemming in een vergadering. Daarbij hebben technici zich voorgenomen de situatie van de reservoirs en watervoorraden na Pasen opnieuw te beoordelen. Dan kunnen maatregelen eventueel weer worden gewijzigd. Veel hoop op een natuurlijke oplossing in de vorm van veel regen is er niet. Het Spaanse weeragentschap AEMET heeft al voorspeld dat de komende maanden warmer zullen zijn dan normaal. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het aanwezige water verdampt.

Een wankele balans

De autoriteten in Andalusië spannen zich in om een evenwicht te vinden tussen waterbesparing en het bieden van enige normaliteit tijdens de periode van droogte. De maatregelen zijn bedoeld om de efficiëntie van het beschikbare water te maximaliseren en tegelijkertijd de gemeenschap te ondersteunen. Zwembaden verliezen doorgaans elke dag 2% van hun volume. Dat staat gelijk aan het drie keer bijvullen gedurende een zomer. Het direct bijvullen van het zwembad met water uit tankwagens maakt het niet mogelijk dat de installatie onmiddellijk werkt. Dat water moet namelijk eerst behandeld worden. Een andere optie is het installeren van reservoirs waarin het water behandeld kan worden.

Boze Andalusiërs

Er zijn nogal wat boze reacties onder de berichtgeving over dit besluit in verschillende Spaanse kranten. Veel bewoners van de regio noemen het ‘discriminatie’ dat privézwembaden zodoende onbruikbaar worden deze zomer. Ze vinden het ‘belachelijk’ dat toeristen van buiten komen en wel verfrissing kunnen zoeken in zwembaden en zij die hard werken en belasting betalen niet. ”Als er een watertekort is, geldt dat toch voor iedereen?’

Anderen wijzen op het feit dat de Andalusiërs zonder toeristen niet eens werk zouden hebben. En die mensen hebben wel een punt: Andalusië ontving in 2023 33,9 miljoen toeristen. Dat was bijna 10% meer dan een jaar ervoor. Ruim 20 miljoen van die toeristen overnachten in hotels. De toename van de toeristische activiteit in 2023 heeft een directe en indirecte impact gehad op de Andalusische productie van ongeveer 25 miljard euro.

Benodigde juridische zekerheid

De vaststelling van deze regels is positief ontvangen door het College van Beheerders. Die benadrukken dat deze maatregelen de benodigde juridische zekerheid bieden. Er wordt echter nog gewacht op de officiële publicatie van deze wijzigingen in het Staatsblad van de Junta de Andalucía (BOJA).

Lees ook: Welke rol spelen zwembaden in het door droogte geteisterde Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk