Huizenprijzen in Málaga en Palma de Mallorca in tien jaar bijna verdubbeld

door admin
Huizenprijzen in Málaga en Palma de Mallorca in tien jaar bijna verdubbeld

In de populaire regio’s Málaga en de Balearen is de prijsstijging het grootst. Maar ook in Valencia, Madrid en Barcelona moet nu flink meer worden betaald voor een woning dan tien jaar geleden, met een prijsstijging van 50 procent. Dat blijkt uit een statistisch onderzoek naar woningwaarden dat het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Planning onlangs heeft gepubliceerd.  

De stijging is ingezet in 2014 en heeft in Palma de Mallorca geleid tot een kleine verdubbeling van de huizenprijzen. Per vierkante meter moest hier in 2014 gemiddeld 1.466 euro worden betaald, in het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de gemiddelde prijs per vierkante meter 2.626 euro. 

Balearen en Málaga populair in luxesegment 

Een vergelijkbare ontwikkeling op de vastgoedmarkt heeft zich voorgedaan in de provincie Málaga. Hier is de gemiddelde prijs met 75 procent gestegen ten opzichte van 2014. Waar destijds een bedrag van gemiddeld 1.264 euro moest worden betaald per vierkante meter, is dat in het tweede kwartaal van dit jaar opgelopen tot 2.213 euro. Zowel Málaga als Palma de Mallorca zijn in de afgelopen jaren populaire bestemmingen geworden binnen het luxe toerismesegment, waardoor de belangstelling in vastgoed van zowel particuliere kopers als van investeerders die op zoek zijn naar maximale winst, aanzienlijk is toegenomen. 

Ondanks de toegenomen vastgoedprijzen groeit het luxe vastgoedsegment in Málaga, de Balearen, Madrid en Barcelona gestaag door. Volgens gegevens van vastgoedplatform Idealista concentreert in deze vier regio’s zich 70 procent van alle beschikbare woningen van meer dan een miljoen euro. Dit percentage neemt zelfs nog toe als gekeken wordt naar alle woningen vanaf de drie miljoen euro. 

Vooral woningen in steden zijn duurder 

Na de het herstel van de economische crisis van 2008 zijn niet alleen in Valencia, Madrid en Barcelona, maar ook in andere Spaanse steden de huizenprijzen na 2014 flink gestegen. In Madrid is de gemiddelde prijs per vierkante meter van 2.372 euro naar 3.727 euro gegaan, een bedrag dat huishoudens die rond moeten komen van een minimumloon van 1.080 euro per maand eenvoudigweg niet meer kunnen betalen. In Barcelona is het verschil in de gemiddelde prijs per vierkante meter in krap tien jaar gestegen met 1.200 euro en in Valencia met 713 euro. 

Salarissen niet evenredig meegestegen

Als gekeken wordt naar de Spaanse huizenmarkt in het algemeen, kan geconcludeerd worden dat de huizenprijzen in de afgelopen tien jaar gemiddeld met 25 procent gestegen zijn. Tegenover deze ontwikkeling is het gemiddelde salaris volgens statistiekbureau INE in diezelfde periode omhooggegaan met maar 10 procent. Omdat dit vooral grote gevolgen heeft in de regio’s waar de huizenprijzen het hardst zijn gestegen, bereidt het deelbestuur van de Balearen een wetsvoorstel voor om de huizenmarkt ook voor de lagere inkomens toegankelijk te houden met een aanbod van lager geprijsde woningen. 

Nu de huizenmarkt voor gezinnen met de lagere en gemiddelde inkomens bijna niet meer toegankelijk is, is de belangstelling voor kleinere appartementen en huizen toegenomen. In 2021 was het gemiddelde woonoppervlak van huizen die verkocht werden 119 vierkante meter, in het tweede kwartaal van dit jaar was de gemiddelde grootte nog maar 110 vierkante meter. 

Dit vind je misschien ook leuk