In deze Spaanse steden zijn de meeste ‘gouden visa’ verstrekt

door admin
In deze Spaanse steden zijn de meeste 'gouden visa' verstrekt

Sindsdien is er veelvuldig gebruik van gemaakt. In navolging van een oproep van de Europese Commissie overweegt Spanje nu strengere eisen te stellen voor gouden visum-aanvragen. Mogelijk zou het bedrag dat besteed moet worden om voor een Golden Visa in aanmerking te komen worden verdubbeld.

Hoogste aantal gouden visa

In 2022 waren Barcelona, Madrid en Málaga de provincies waar het hoogste aantal ‘gouden visa’ is verstrekt aan buitenlanders die een woning hebben gekocht met een waarde van 500.000 euro of meer. Dit blijkt uit informatie van de regering die naar buiten is gekomen in een parlementaire reactie, verkregen door Europa Press.

Hoewel de regering geen gedetailleerde cijfers per provincie heeft vrijgegeven, geeft ze in haar antwoord op vragen van Ciudadanos aan dat er in 2022 in totaal 476 van dergelijke visa zijn toegekend. Deze ‘golden visa’s’ werden geïntroduceerd met de wet 14/2013 ter ondersteuning van ondernemers en hun internationalisering, geïnitieerd door de voormalige regering van Mariano Rajoy.

Kritiek op regeling

Het beleid rondom deze visa heeft sindsdien kritiek ontvangen van linkse partijen. Más País heeft zelfs meerdere initiatieven in het Congres ingediend om deze visa af te schaffen en heeft een principeakkoord bereikt met het Ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie om de voorwaarden voor verblijfsvergunningen aan te scherpen.

Onderwerp heeft ‘geen prioriteit’

Echter, door de vervroegde verkiezingen en de daaropvolgende ontbinding van het parlement is het moeilijk geworden om een wetswijziging door te voeren die deze visa afschaft. Vooral omdat minister José Luis Escrivá heeft aangegeven dat dit onderwerp geen “prioriteit” heeft.

Volledige afschaffing?

De minister overweegt echter wel de voorwaarden voor verblijfsvergunningen voor buitenlanders die een woning in Spanje kopen ter waarde van 500.000 euro aan te scherpen of zelfs af te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door de minimale investering te verhogen naar 1 miljoen euro, of door de verblijfsvergunningen volledig af te schaffen in ruil voor investeringen in woningen.

Volgens eerdere parlementaire reacties van de regering zijn er tussen 2013 en 2022 in totaal 4.940 visa verstrekt, waarbij dit aantal niet alleen visa omvat die zijn toegekend voor vastgoedinvesteringen, maar ook voor investeringen in kapitaal en zakelijke projecten.

Chinezen en Russen

Van deze visa werd 45% verleend aan burgers uit China, met een totaal van 2.263. Russische investeerders ontvingen 19,6% van de visa, wat neerkomt op 969 visa. De regering noemde ook het aantal visa dat is verstrekt aan burgers van Oekraïne, waarbij zij 2,7% van de vergunningen ontvingen, wat neerkomt op een totaal van 136 visa.

Hoewel er voortdurend discussie en debat is over de voor- en nadelen van de ‘golden visa’, blijft de interesse van buitenlandse investeerders in het kopen van Spaans onroerend goed hoog. De toekomst van de regeling en mogelijke wijzigingen blijven onderwerp van politieke en juridische discussie.

Dit vind je misschien ook leuk