In gesprek met een Nederlandse hypotheekbemiddelaar in Spanje

door admin
In gesprek met een Nederlandse hypotheekbemiddelaar in Spanje

In 2018 werden 65.400 woningen in Spanje verkocht aan buitenlanders. Van deze 65.400 woningen kreeg 6,26 procent een Belgische eigenaar en 2,72 procent ging naar Nederlanders. Spaanse Hypotheek helpt Nederlandstaligen in Spanje met realiseren van hun droomhuis in Spanje zonder zorgen. Als specialisten in hun vakgebied en met hun jarenlange ervaring in Spanje helpt het team van Spaanse Hypotheek mensen aan de beste financiële deal.

Wat onderscheidt jullie van andere hypotheekbemiddelaars in Spanje?

Patrick: “Een hypotheek regelen bij een Spaanse bank vanuit Nederland is niet zo makkelijk. Wij zijn een partij die de klant hierin volledig kan helpen en adviseren. We onderscheiden ons met een transparante dienstverlening. We geven eerlijk advies, niet enkel op het vlak van een financiering. We weten dat bij een aankoop in Spanje meer komt kijken. Ons belang is hierbij dat de klant een goede woning (zonder gebreken) aankoopt waar een bank een hypotheek op wil verstrekken. Wij zijn dus een partij die aan de kant staat van de klant.”

Wat is het grootste voordeel voor mensen om met jullie samen te werken?

“De klant wordt volledig ontzorgd. Vergeet dure vliegtickets of trage Spaanse onderhandelingen, via Spaanse Hypotheek wordt alles voor de klant geregeld. Zelfs voor het openen van een bankrekening in Spanje  via onze bemiddeling hoeven onze klanten niet fysiek naar de bank toe. Wij regelen het online voor hen. Deze voorwaarden kunnen wij aanbieden door onze nauwe en jarenlange samenwerking met meerdere Spaanse banken. Kijk maar naar onze klantbeoordelingen, het is gewoon fijn om een betrouwbare Nederlandse tussenpersoon (met snelle werkwijze) in de arm te nemen.”

Wat bracht jou ertoe om Spaanse Hypotheek op te richten?

“In eerste instantie was het na 20 jaar financiële dienstverlening in Nederland niet de bedoeling om hypotheekadviezen te gaan geven in Spanje. Toen een collega makelaar echter aangaf dat hij een goede partij miste om zijn klanten op dit vlak van dienst te zijn, heb ik mij verdiept in de werkwijze hier in Spanje. Ik kwam er al snel achter dat deze eigenlijk voor veel verbetering vatbaar was. Afgelopen jaren hebben wij erg hard gewerkt om zoveel mogelijk zaken in het proces te automatiseren, waardoor de lijnen tussen klant en bank een stuk korter zijn geworden. Gezien het grote aantal hypotheken dat wij jaarlijks onderbrengen bij onze banken hebben wij tevreden banken en vooral ook tevreden klanten. Wij scoren momenteel een 9,2 als cijfer en worden door 100 procent van onze klanten aangeraden. Dit zijn scores waar wij super trots op zijn.”

Wat zijn de belangrijkste zaken waar mensen op moeten letten bij het zoeken naar de juiste Spaanse hypotheek?

“Zorg dat je begrijpt voor welke hypotheek je tekent. Ontvang je een lage rente? Lees dan altijd de kleine lettertje en let op of er hierbij ook dure verzekeringen verplicht zijn. Het is hierbij een must dat je de Spaanse taal machtig bent. Trek daarnaast niet te snel je conclusies met een ‘oferta’ van de bank. Deze aanbieding is namelijk nooit zeker totdat alle gegevens van de woning bekend zijn.”

In welk opzicht verschilt de markt voor Spaanse hypotheken van die in Nederland en België?

De klant moet zich ervan bewust zijn dat hij een hypotheek aanvraagt voor een tweede woning in het buitenland. De regels en voorwaarden zijn hier anders dan in Nederland of België. Dat kunnen sommige mensen nog eens vergeten, waardoor er stress ontstaat door bijvoorbeeld het te laat aanvragen van een hypotheek. Mijn tip is daarom: bereid je goed voor! Daarom hebben wij een ‘kennisbank‘ op onze website met een gratis handleiding Woning kopen in Spanje en een online cursus. 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Hypotheekwet die dit jaar werd ingevoerd?

“De nieuwe hypotheekwet heeft veel teweeggebracht, ook voor niet-residenten in Spanje. Zo moet de klant nu twee keer naar de notaris in plaats van één keer en veel kosten voor een hypotheek zijn nu voor rekening van de bank in plaats van voor de klant. De wet beschermt hierbij de klant en dat is positief. We hebben het in dit artikel beschreven.”

Waaruit bestaan de kosten koper in Spanje?

“Het grootste gedeelte beslaat de overdrachtsbelasting, deze ligt tussen de 8-10 procent. Het percentage is afhankelijk van de regio waar je de woning aankoopt. Hiernaast komen er nog kosten voor de notaris of inschrijving in het kadaster bij kijken (indicatie 2%). Aangezien de maximale financiering voor non-residenten 70% is, moet de klant dus altijd minimaal 40% uit eigen vermogen mee brengen.”

Kun je de grootste valkuilen noemen bij het aankopen van een woning in Spanje?

“Het komt helaas nog te vaak voor dat een Spaanse woning gebreken vertoont. Denk hierbij aan niet legaal geregistreerde vierkante meters of het ontbreken van een ‘Cedula’ (woonvergunning). Het is daarom belangrijk om de woning goed te controleren. Ons advies is hierbij om een advocaat in te schakelen. Dit kan veel stress voor de klant voorkomen evenals mogelijke overbodige betalingen.”

Werken jullie samen met alle Spaanse banken? 

“Wij hebben een groot netwerk van banken in Spanje. Dit betreft niet alle banken, aangezien we enkel met banken willen samenwerken die de beste voorwaarden bieden voor onze klant. Door deze ruime keuze uit banken kunnen we onafhankelijk advies uitbrengen naar de klant. Bank A is bijvoorbeeld beter gespecialiseerd in ondernemers dan Bank B. 

Wat bracht jou naar Spanje?

“Ik heb van kinds af aan in Spanje willen wonen. Spanje is gewoon mijn land dankzij het klimaat en de manier van leven. In 2013 leerde ik mijn huidige vriendin kennen. Zij woonde al sinds 1994 in Valencia en was toevallig in 2010 terug naar Nederland gekomen. In 2014 kwamen we samen tot de conclusie dat we naar Spanje wilden gaan. Uiteraard was de keuze ‘waar in Spanje’ snel gemaakt: het werd Valencia. En tot nu toe zijn we hartstikke gelukkig in deze fantastische stad.”

Kijk voor meer informatie op SpaanseHypotheek.nl

Dit vind je misschien ook leuk