Invasieve alg "voor het eerst" ontdekt aan de kust van Barcelona

door admin
Invasieve alg "voor het eerst" ontdekt aan de kust van Barcelona

Het gaat om de invasieve tropische alg Asparagopsis taxiformis. Dat is bevestigd door onderzoekers van het burgerwetenschapsplatform Observadores del Mar in samenwerking met het team van het Centre d’Estudis Avançats de Blanes (Barcelona) (CEAB-CSIC). De alg is geïdentificeerd en opgenomen in de monitoring van invasieve algen die wordt uitgevoerd in samenwerking met het Catalaanse Wateragentschap (ACA).

Het onderzoeksteam heeft verklaard dat het invasieve karakter van deze rode alg -die tot de Bonnemaisoniáceas-familie behoort- al is bevestigd op de rotsachtige bodems van de Balearen en aan de kusten van Andalusië, Murcia en Valencia.

Deze algen hebben een “aanzienlijk invasief potentieel”, omdat ze rotsbodems van het oppervlak tot 30 meter diep kunnen bedekken en zelfs groeien op andere algen en zeeplanten. Bovendien kan het volgens de onderzoekers veranderingen in mariene ecosystemen veroorzaken, “habitats veranderen en inheemse soorten verdringen of doen verdwijnen”.

De experts van CEAB-CSIC bevestigen dat de vondst van Asparagopsis taxiformis aan de kust van Barcelona verband houdt met de stijging van de zeetemperatuur.

Bekijk ook: Trend hoge zeewatertemperatuur Middellandse Zee zet door

De onderzoekers geven aan dat de alg vanuit de Indische Oceaan via het Suezkanaal in de Middellandse Zee moet zijn geïntroduceerd, “een van de belangrijkste routes voor de introductie van vreemde soorten via maritiem transport.” Bovendien sluiten ze ook de hypothese van transport van de Atlantische Oceaan naar de Straat van Gibraltar en van daaruit naar de kust van Catalonië niet uit.

Bekijk ook: Ongekende hoeveelheid zeewier spoelt aan op stranden in Cádiz

Dit vind je misschien ook leuk