Juan Carlos al in Spanje maar niet direct naar Zarzuela-paleis

door admin
Juan Carlos al in Spanje maar niet direct naar Zarzuela-paleis

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat de voormalige koning van Spanje pas in het weekend zou aankomen en op zaterdag en zondag een bezoek zou brengen aan het Zarzuela-paleis. Uit beelden van diverse Spaanse media blijkt dat de voormalige koning van Spanje donderdagavond al met een privévliegtuig landde op de luchthaven van Vigo in Galicië. Hij bracht zijn eerste nacht in Spanje door in het huis van goede vriend Pedro Campos van zeilclub Sanxenxo in Pontevedra.

Voor zover bekend is de agenda van het koninklijk paleis op maandag volledig vrijgemaakt. Dit zou erop duiden dat Juan Carlos I pas op maandag een bezoek zal brengen aan Felipe VI, zijn schoondochter, zijn vrouw Sofía en andere familieleden.

Juan Carlos eerst naar zeilkameraden en Club Náutico Sanxenxo

De eerste beelden van Spaanse media, waaronder La Sexta, lieten Juan Carlos zien met wandelstok en een petje op in de auto. Even na 12.30 uur op vrijdagmiddag kwam Juan Carlos samen met zijn dochter Elena en zeilkameraad Pedro Campos aan bij Club Náutico in Sanxenxo. Hoewel de voormalige koning de afgelopen jaren op veel kritiek kon rekenen, is hij nog altijd geliefd door enkelen. Mensen die hem op stonden te wachten riepen gezamenlijk ‘Viva el Rey’ (leve de koning) toen Juan Carlos uit de auto stapte.

Emeritus-koning alleen voor korte bezoekjes naar Spanje

Ook komend weekend zal Juan Carlos aanwezig zijn bij de zeilwedstrijden van Club Náutico de Sanxenxo. Bronnen bevestigen dat hij in juni terug zal keren om het wereldkampioenschap zeilen op deze plek bij te wonen. Voorlopig lijkt het erop dat Juan Carlos alleen korte bezoekjes aan Spanje zal brengen. Hoewel het de schijn heeft dat dit de opmaat is naar een definitieve terugkeer naar Spanje, is dit nog niet bevestigd door officiële bronnen.

Komst Juan Carlos wekt interesse (inter)nationale pers

De komst van Juan Carlos I naar Spanje wekt veel interesse van de nationale en internationale pers. Meer dan 200 journalisten van ruim 100 verschillende mediabedrijven waren aanwezig om de komst en het verblijf van de voormalige Spaanse koning te verslaan.

Een van de voornaamste redenen hiervan is de controverse en de financiële schandalen waarbij de naam van Juan Carlos meerdere keren is gevallen. Inmiddels zijn verschillende strafrechtelijke procedures tegen Juan Carlos I stukgelopen omdat ze zijn verjaard of omdat bepaalde zaken vallen onder de onschendbaarheid van de koning. Dit betekent echter niet dat Juan Carlos ook moreel gezien onschuldig is. De Spaanse regering benadrukte onlangs nog dat Juan Carlos zijn land een officiële verklaring schuldig is.

Dit vind je misschien ook leuk