Juridische strijd in Barcelona om sluiting toeristische appartementen

door admin
warm in Barcelona

De stad Barcelona zet opnieuw de toon met ambitieuze maatregelen tegen massatoerisme. Burgemeester Jaume Collboni heeft de afgelopen week aangekondigd alle toeristische appartementen in de stad tegen 2028 te zullen sluiten. De eigenaren van deze woningen zijn niet blij met dit besluit dat wordt ondersteund door een decreet van de regionale overheid. Ze dreigen nu met juridische stappen.

In het verleden introduceerde voormalig burgemeester Ada Colau al strenge regels voor toeristische accommodaties. Dat leidde destijds tot talrijke rechtszaken door hoteleigenaren. Nu richt de strijd zich op de toeristische appartementen. Collboni maakt gebruik van een decreet dat gemeenten in Catalonië toestaat om plannen te maken voor het aantal toegestane toeristische woningen. In plaats van een dergelijk plan te maken, laat Collboni de vergunningen simpelweg aflopen, waardoor ze na vijf jaar automatisch vervallen.

Verzet tegen “heksenjacht”

De brancheorganisatie Apartur, de belangen behartiger van de verhuurders van toeristische appartementen, bereidt zich voor op een juridische strijd. De vereniging beschouwt de maatregelen als een “heksenjacht” en noemt de uitspraken van Collboni “onverantwoordelijk”. Ook waarschuwt Apartur voor de economische impact van de maatregel, die zou kunnen leiden tot een verlies van 347 miljoen euro aan jaarlijkse inkomsten voor de stad. Ze benadrukken ook dat toeristische woningen slechts 0,77% van het totale woningaanbod in Barcelona uitmaken en stellen dat de problemen met huisvesting niet te wijten zijn aan toeristische appartementen. Voorzitter Enrique Alcántara ziet het besluit als een schending van de rechten van de eigenaren. Het decreet zou volgens hem neerkomen op onteigening zonder compensatie. De organisatie overweegt zelfs om de zaak voor de Europese rechtbank te brengen.

Critici tegen het afschuiven van verantwoordelijkheid

Het besluit heeft ook politieke gevolgen. Het decreet van de Generalitat, dat in november 2023 werd goedgekeurd, is al door de Partido Popular aangevochten bij het Constitutionele Hof. Zij stellen dat het decreet ongrondwettelijk is en de rechten van eigenaren schendt. Daarnaast klaagt de consumentenorganisatie Facua dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de stijgende huurprijzen afschuift op het toerisme, terwijl het probleem veel dieper ligt. Naast de juridische uitdagingen wijst Alcántara op de complexiteit van de situatie. Het besluit van Collboni om niets te doen en de vergunningen te laten vervallen, maakt het moeilijk om juridisch bezwaar te maken. Dit kan leiden tot een langdurige en verwarrende juridische strijd, met onduidelijkheid voor zowel verhuurders als huurders.

Verwijdering van illegale toeristische verhuur

Barcelona strijdt al jaren tegen illegale toeristische verhuur. Sinds 2016 zijn er duizenden illegale advertenties opgespoord en zijn er vele boetes uitgedeeld. Deze strijd is echter moeilijk, omdat het om woningen gaat waarvan het gebruik grondwettelijk beschermd is. Toch heeft de stad al veel succes geboekt in het terugdringen van illegale verhuur, met duizenden opgelegde boetes en op de markt voor regulier gebruik teruggekeerde woningen.

Lees ook: Barcelona wil beperking op aantal cruiseschepen in haven

Dit wil je misschien ook lezen