Kerstinkopen in Spanje duurder dan ooit

door admin
Kerstinkopen in Spanje duurder dan ooit

De Spaanse consumentenorganisatie OCU slaat alarm over de stijgende voedselprijzen rond Kerst. De kosten voor een typische Spaanse kerstmaaltijd zijn in acht jaar tijd met maar liefst 44% gestegen.

Dit jaar zijn de prijzen opnieuw op recordhoogte. Uit hun jaarlijkse onderzoek blijkt dat de kosten voor een typische Spaanse kerstmaaltijd in acht jaar tijd met maar liefst 44% zijn gestegen. Dit jaar zijn de prijzen opnieuw op recordhoogte, vergelijkbaar met de piek van 2022.

Prijzen stabiel maar hoog

Volgens het onderzoek, gebaseerd op gegevens van november, zijn de prijzen dit jaar niet verder gestegen, maar blijven ze op het extreem hoge niveau van vorig jaar. “We zien geen duidelijke prijsstijgingen vergeleken met vorige Kerst, maar de prijzen zijn nog steeds ongekend hoog,” merkt de OCU op. Dit betekent dat consumenten opnieuw geconfronteerd worden met een dure kerstperiode.

Onderzoeksmethode van OCU

De OCU selecteert jaarlijks 16 typische kerstproducten, plus enkele alternatieven, en monitort de prijzen in supermarkten, hypermarkten, grote warenhuizen en gemeentelijke markten in tien Spaanse steden. Dat zijn Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Málaga, Murcia, Sevilla, Valencia, Valladolid en Zaragoza. De onderzochte supermarkten zijn: Carrefour, Mercadona en El Corte Inglés in de 10 steden. Verder ook Alcampo (behalve in Bilbao, Malaga en Valladolid), Hipercor (in Madrid, Malaga, Sevilla, Valencia, Valladolid en Zaragoza). Ook enkele lokaal grote supermarktketens werden onderzocht.

De eerste prijsmeting vond eind november plaats, gevolgd door een tweede na het lange weekend van de Puente de la Constitución en tot slot vlak voor Kerst.

Significante stijgingen en dalingen

Opvallend zijn de aanzienlijke prijsstijgingen van sommige producten. Zo zijn de prijzen voor almejas (schelpdieren) met 23% gestegen, terwijl de prijzen voor besugo (zeebrasem) en kalkoen 11% hoger liggen dan vorig jaar. Andere producten zoals ananas en barnsteenslakken blijven vrijwel gelijk in prijs. Opmerkelijk is de prijsdaling van zeebaars en heek met 13%, en van garnalen met 12%.

Prijzen in perspectief

Wanneer de prijzen over een langere periode worden vergeleken, is de kerstmand maar liefst 44,4% duurder geworden in acht jaar tijd. Bepaalde producten, zoals besugo en almejas, hebben hun prijzen tussen 2022 en 2023 zien exploderen tot nooit eerder geziene hoogtes. Producten zoals lam, heek en barnsteenslakken zijn de afgelopen negen jaar ongeveer 50% duurder geworden. Alleen kip en zeebaars hebben in de loop der tijd een stabiele en redelijke prijs behouden.

De OCU benadrukt dat de hoge kosten van de kerstmand een uitdaging vormen voor Spaanse huishoudens. Met een gemiddelde stijging van meer dan 44% over acht jaar, moeten consumenten dit jaar opnieuw diep in de buidel tasten voor hun traditionele kerstdiner.

Lees ook: Wat geven Spanjaarden uit aan Kerst dit jaar?

Dit vind je misschien ook leuk