Kiezers in Spanje stemmen komende verkiezingen op 23 juli massaal per post

door Else BeekmanElse Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Kiezers in Spanje stemmen komende verkiezingen op 23 juli massaal per post

Volgens bronnen van de Spaanse nieuwsdienst 20minutos hebben al meer dan 1,2 miljoen kiezers een briefstem aangevraagd. Er zijn nog ruim twee weken te gaan voor de deadline. Die is op donderdag 13 juli, tien dagen voor de verkiezingen. 

De reden voor deze toename is logisch: de verkiezingen vallen in het midden van de zomer. En dat betekent dat veel stemgerechtigden vakantie aan het vieren zijn.

De Spaanse post, Correos, maakt de officiële cijfers pas een dag na de deadline voor aanvragen bekend.Het aantal aanvragen lijkt de 1.460.000 te bereiken die zijn geaccepteerd bij de algemene verkiezingen van juni 2016. Tijdens de algemene verkiezingen van april 2019, waren er in totaal 1.351.659 aanvragen.

Het aantal lijkt ook al veel hoger te liggen dan bij de verkiezingen van 28 mei. Toen ontving Correos 1.082.030 aanvragen voor stemmen op afstand voor de gemeentelijke en regionale verkiezingen. Correos meldde toen dat iets minder dan 984.108 kiezers het proces (aanvraag, ontvangst en storting) hebben voltooid.

Procentueel gezien stemde bij de algemene verkiezingen in juni 2016 4,22% van het electoraat per post. In april 2019 vroeg 3,89% dit aan. Alleen bij de regionale verkiezingen die samenvielen met de covidpandemie – Baskenland (7,24%), Catalonië (5,25%) en Madrid (4,8%) – was het percentage aanvragen om per post te stemmen hoger.

Dat het aantal briefstemmers hoger zou kunnen gaan uitvallen, werd al duidelijk aan het begin van de aanvraagperiode, op 30 mei. Die viel samen met de publicatie van de oproep voor de verkiezingen in het BOE (Staatsblad). Alleen al op die dag ontvingen de postkantoren in totaal 30.000 aanvragen om persoonlijk per post te stemmen. Dat is drie keer zoveel als bij de laatste algemene verkiezingen in 2019. Het onlinesysteem was niet operationeel.

Leestip: Hoe versnipperd is het Spaanse politieke landschap?