Koning Felipe VI brengt eerbetoon aan coronaslachtoffers

door admin
Koning Felipe VI brengt eerbetoon aan coronaslachtoffers

Donderdag hebben de Spaanse koning Felipe VI en zijn vrouw koningin Letizia in het Koninklijk Paleis in Madrid stilgestaan bij alle burgers en zorgmedewerkers die tijdens de coronapandemie, vaak in eenzaamheid, om het leven zijn gekomen.

De ceremonie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van alle Spaanse staatsmachten, regiopresidenten en leiders van de oppositiepartijen. Naast de toespraak van de koning, kwamen ook aan het woord María Díaz Diñeiro, dochter van het hoofd Chirurgie van ziekenhuis La Paz die als gevolg van covid-19 overleed, en de 97-jarige Araceli Hidalgo die als eerste in Spanje werd gevaccineerd. 

“Geen vaarwel”

Diñeiro opende de ceremonie op de Patio de la Armería met de woorden “Ik ben hier vandaag omdat mijn vader er niet meer is. Evenals de zonen, dochters, vaders, moeders, broers en zussen van mensen die bij dit eerbetoon aanwezig zijn. We konden elkaar geen laatste omhelzing geven of elkaars hand vasthouden. Wij hebben geen vaarwel kunnen zeggen. Toch was hij, net als veel andere covid-patiënten, niet alleen. Tot zijn overlijden werd hij begeleid door artsen, verpleegkundigen en overige zorgmedewerkers”. Daarmee bracht Diñeiro een dankwoord aan alle zorgprofessionals die tijdens de pandemie hun buitenmenselijke inzet hebben getoond.  

Evenals Diñreiro haalde ook de koning in zijn toespraak de uitzonderlijke inzet van alle zorgmedewerkers aan. “Zij hebben onvermoeibaar en met volledige toewijding gewerkt in een crisissituatie, toen er nog niemand gevaccineerd was. Ze hebben geprobeerd zoveel mogelijk mensen te behandelen en te redden. Ze hebben een onuitwisbare indruk op ieder van ons gemaakt”, zei de koning. 

‘Voor wie in eenzaamheid gestorven is’

Speciale aandacht vroeg de koning voor ‘alle mensen die in eenzaamheid gestorven zijn’ en ‘het verlies van zoveel ouderen waar we zoveel aan te danken te hebben’. “Er zijn geen woorden die daadwerkelijk troost kunnen bieden voor dit immense verlies en de leegte die onze geliefden achterlaten”, sprak de koning. 

Verder benadrukte het Spaanse staatshoofd ten overstaan van 700 mensen tijdens de ceremonie dat de strijd tegen de pandemie nog niet gewonnen is en dat opgeven geen optie is: “Dag en nacht strijden we door en worden in ons aller belang steeds meer mensen gevaccineerd”. 

Orde van Burgerlijke Verdienste 

Sinds maart 2020 zijn er 125 zorgprofessionals overleden als gevolg van covid-19. Tijdens de ceremonie kregen familieleden van deze slachtoffers namens hen de onderscheiding Orde van Burgerlijke Verdienste door de koning uitgereikt. Daarna werd een minuut stilte gehouden en volgde een bloemenhulde.  

Afwezigen

Bij de ceremonie waren de Spaanse premier Sánchez en zijn ministers aanwezig, behalve de minister van Buitenlandse Zaken die afwezig was voor Europees overleg. Opvallende afwezigen waren de regiopresident van Catalonië Pere Aragonés, de regiopresident van Baskenland Iñigo Urkullu en de regiopresident van Extremadura Fernández Vara. Ook Vox-partijleider Santiago Abascal liet de uitnodiging voor het eerbetoon, evenals vorig jaar, aan zich voorbijgaan. 

Het eerbetoon op het Koninklijk Paleis is hier terug te zien. 

Dit vind je misschien ook leuk