Korte adempauze voor extreme warmte in delen van Spanje

door admin
Korte adempauze voor extreme warmte in delen van Spanje

Het weekend is aangebroken en het extreme weer dat Spanje al weken en zelfs maanden teistert lijkt even een adempauze te nemen. Wel zijn er aanzienlijke verschillen tussen het noorden en zuiden van Spanje.

Er is harde wind voorspeld voor een groot deel van het noorden van het land. Zaterdag kan het, zij het licht, gaan regenen in delen van Galicië, het Cantabrische gebied, de Pyreneeën en in het centrale deel van het schiereiland. De buiten komen voort uit de invloed van een stroming vanuit de Atlantische Oceaan. Het zijn druppels op een gloeiende plaat in een extreem droge en veel te warme aprilmaand.  

Vanaf zondag weer warmer

De Spaanse weerdienst AEMET verwacht dat de temperaturen zondag weer zullen stijgen. Het zal een ‘een warme dag voor het seizoen’ worden in het westen van het land. De temperatuur kan oplopen tot 32ºC in Badajoz en Sevilla. Ook ‘s nachts zal het kwik stijgen, zodat de vorst beperkt zal blijven tot de berggebieden in de noordelijke helft.

Kleine hoeveelheden regen

De woordvoerder van AEMET, Rubén del Campo, benadrukt dat er de komende tien dagen alleen in Galicië, de Cantabrische regio en de Pyreneeën regen zal vallen. Ook in andere gebieden van de noordelijke helft kan het gaan regenen, maar in het algemeen zal het om kleine hoeveelheden gaan die in ieder geval ‘onvoldoende’ zijn om de droogte te verlichten.

Koele zaterdag

Del Campo geeft aan dat het in grote delen van het noorden en oosten van het schiereiland een koele zaterdag zal zijn, zoals in Vitoria, waar de temperatuur niet hoger dan 12 of 13 graden zal zijn. In de rest van het land blijven de temperaturen stijgen. In Barcelona  kan het kwik de 23ºC bereiken, in Madrid 25ºC en in Córdoba en Sevilla meer dan 30ºC. 

Straffe wind

De sterke wind uit het westen draait geleidelijk naar het noorden en oosten , met noordwestelijke winden in de Pyreneeën, noordwestelijke winden in de Ebro-vallei en noordwestelijke winden in de Empordà en Menorca. Zaterdag is er sprake van harde wind, zondag verliest de wind geleidelijk aan kracht. Behalve in de Straat van Gibraltar, waar dan wel een sterke oostenwind zal waaien.

Volgende week

Voor volgende week verwacht AEMET weer droog en zonnig weer in het grootste deel van het schiereiland en op de Balearen. Het Cantabrische gebied en Galicië kunnen te maken hebben met lage ochtendwolken.

Del Campo benadrukt dat het volgende week warmer zal zijn dan normaal, met temperaturen tussen 3 en 6 graden Celsius boven het gebruikelijke gemiddelde voor de tijd van het jaar. Naar verwachting stijgen de temperaturen woensdag opnieuw tot ruim boven de 30ºC in de vallei van de Guadalquivir. Alleen in het Middellandse Zeegebied en op de Balearen blijft de temperatuur gemiddeld voor het seizoen. 

Dit vind je misschien ook leuk