Krijgt Valencia de tweede grote Tesla-fabriek van Europa?

door admin
Krijgt Valencia de tweede grote Tesla-fabriek van Europa?

Dat melden bronnen die bekend zijn met de onderhandelingen. De gesprekken tussen de Generalitat en het door Elon Musk opgerichte bedrijf zijn al maanden aan de gang. Valencia is echter niet de enige locatie die door de Amerikaanse multinational wordt bestudeerd om zijn tweede productiecentrum in Europa te vestigen, naast de fabriek in Berlijn. 

De autofabrikant heeft onder meer plannen om een ​​fabriek te openen in de buurt van de stad Valencia met een hoge investering. Die zou de geplande installatie van de gigafabriek van cellen voor elektrische autobatterijen van Volkswagen in Sagunto kunnen evenaren of overtreffen.

Drie bronnen dicht bij de onderhandelingen bevestigden het project en de onderhandelingen met de autonome regering woensdag aan de krant El País. Bronnen van de Valenciaanse regering houden vol dat de overeenkomst niet gesloten is en dat het uitlekken van een deel van de operatie een risico vormt. Daarom hebben zij geweigerd verdere details te verstrekken.

Tesla waardeerrt strategische waarde van Valencia

Tesla waardeert de strategische waarde van de Valenciaanse hoofdstad, de goede communicatie en de structuur die door de Generalitat is gecreëerd om industriële investeringen in de gemeenschap aan te trekken en te vergemakkelijken. In die zin speelt de pool van de automobielsector een fundamentele rol. Deze zal tevreden zijn met de geplande opening in 2026 van de Volkswagen gigafactory, de op een na grootste autofabrikant ter wereld, de elektrificatie van de Ford Almussafes-fabriek, en het park van leveranciers dat eromheen is ontstaan.

De locatie is niet bekendgemaakt, maar het zou binnen de industriële gordel bij Sagunto liggen, waar ook de gigafabriek van Volkswagen is gepland, en Almussafes, waar de fabriek van Ford Spanje is gevestigd. Hoogstwaarschijnlijk zal het gaan om een gemeente in het binnenland van de provincie, op enkele tientallen kilometers van de stad vandaan, vlakbij de A-3, die Madrid en Valencia met elkaar verbindt, de A-7, die Valencia met Algeciras verbindt, en de toekomstige spoorwegcorridor van de Middellandse Zee.

De haven en de luchthaven van Valencia worden door het geïnteresseerde bedrijf ook beschouwd als twee belangrijke infrastructuren voor de ontwikkeling van projecten in het gebied, evenals de vorming van menselijk kapitaal, vanwege het bestaan ​​van twee grote openbare universiteiten en verschillende particuliere universiteiten.

Tesla overwoog in 2019 al om zich in Spanje te vestigen. In die tijd was het Catalonië dat vocht voor investeringen. Op de definitieve lijst destijds stonden ook Amsterdam en Berlijn. Ten slotte won de Duitse hoofdstad de toewijzing van de eerste autofabriek, met een capaciteit van 500.000 auto’s, en batterijcellen van de Amerikaanse groep gecontroleerd door Elon Musk.

Verbazing in sector over het nieuws

Het nieuws over de onderhandelingen tussen Tesla en de Valenciaanse Generalitat heeft voor verbazing gezorgd in de sector. Leidinggevenden uit de auto-industrie twijfelden aan Tesla’s stap om zijn productiecapaciteit in Europa uit te breiden, hoewel een van zijn modellen, de Model Y, in het eerste kwartaal van dit jaar de best verkochte elektrische auto op het oude continent werd. 

Lees ook: Rijkste man ter wereld wil dat Spanje zonne-energie voor heel Europa levert

Dit vind je misschien ook leuk