Spanje verdubbelt steun voor giga-fabriek van Volkswagen in regio Valencia

door admin
Spanje verdubbelt steun voor giga-fabriek van Volkswagen in regio Valencia

PERTE staat voor Proyectos Estratégicos para la Recuperación y Transformación Económica (Strategische projecten voor economisch herstel en transformatie) en zijn een nieuw instrument van publiek-private samenwerking waarin de verschillende overheden, bedrijven en onderzoekscentra samenwerken.

De regering heeft 397,37 miljoen euro steun toegekend aan het project gepresenteerd door de Volkswagen-groep en Seat, wat meer dan een verdubbeling betekent van het bedrag dat werd toegekend in de voorlopige resolutie die vorige maand augustus werd gepubliceerd. Dinsdag maakte de regering de definitieve details bekend van de steunverlening in verband met de PERTE VEC en dat het uiteindelijk in totaal tien initiatieven van de 13 aanvankelijk gepresenteerde initiatieven zal subsidiëren.

Omdat Ford zijn voorstel heeft ingetrokken zijn de consortia van bedrijven onder leiding van Rieju en Global Gabes, verbonden aan de Navalmoral de la Mata-batterijgigant in Extremadura,buiten PERTE gelaten. Desondanks heeft de president van Envision in Spanje, José Domínguez, aan Canal Extremadura laten weten dat “hij doorgaat met het project” en dat het bedrijf in de nabije toekomst zal kunnen streven naar andere openbare financieringsmechanismen.

Op maandag kondigde de minister van Industrie, Handel en Toerisme, Reyes Maroto, al aan dat ze de investeringen zou versterken om te voldoen aan de behoeften van het Volkswagen-project in Sagunto.

Steun van 877 miljoen euro aan tien projecten

In totaal zal de PERTE VEC steun uitkeren aan tien projecten van groeperingen van bedrijven voor een bedrag van 877,2 miljoen euro. Dat vertegenwoordigt 29,5% van het totale budget van 2.975 miljoen euro. Ook wordt de voorlopige toekenning van 600 miljoen verbeterd, die ongeveer 20% dekte van wat werd begroot.

Reyes Maroto verklaarde dat de projecten die in de eerste PERTE VEC-oproep werden gefinancierd, “het grote potentieel tonen” dat Spanje heeft om het voortouw te nemen op het gebied van elektromobiliteit in Europa en de inzet van de regering om de transformatie van de auto-industrie naar meer duurzame mobiliteit te ondersteunen, te versterken.
“Vanuit het ministerie blijven we werken om meer publieke middelen beschikbaar te stellen aan de sector om de belangrijke investeringen te begeleiden die ons bedrijfsecosysteem moet doen om zijn productieketen te elektrificeren en nieuwe wereldspelers die in ons land willen investeren”, voegde zij toe.

Seat ontvangt bijna 400 miljoen euro, 45% van het totaal

Seat leidt de definitieve toewijzing van overheidssteun van PERTE VEC en ontving bijna 397,4 miljoen euro, 45% van de 877,2 miljoen euro die in deze eerste oproep werden verdeeld en meer dan het dubbele van wat aanvankelijk was toegewezen.

Op de tweede plaats, gemeten naar het aantal stimulansen, staat Mercedes-Benz met zijn project voor de uitgebreide transformatie van de waardeketen van elektrische mobiliteit voor duurzaamheid en concurrentievermogen bij de ontwikkeling en productie van een elektrische minibus in Vitoria. Voor dit initiatief is 170,4 miljoen euro gereserveerd, 6,9% van wat aanvankelijk werd uitgekeerd.

Aan de andere kant zal het Hub-dCO2-decarbonisatieproject voor de adaptieve, modulaire en multi-referentieproductie van elektrische auto’s 107,8 miljoen euro (2,6% meer) ontvangen en Tesis, geleid door Opel, zal steun ontvangen voor 52,2 miljoen (een cijfer 23% hoger dan de voorlopige).

Bovendien zal de regering 40,06 miljoen euro (+2,2%) verdelen over het initiatief van Renault om een ​​industrieel innovatie-ecosysteem te creëren voor de productie van elektrische en geconnecteerde voertuigen in Spanje, terwijl het project onder leiding van SAPA 32,86 miljoen euro (+30%) zal ontvangen. 

De belangrijkste nieuwigheid van deze definitieve lijst van PERTE VEC-subsidies is de opname van het ARIES-voorstel, geleid door Stellantis, voor de fabriek in Vigo, met een subsidie ​​van 15,19 miljoen euro.

Fondsen voor het einde van het jaar verdeeld

Het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme wees erop dat de winnende bedrijven vanaf dit moment de vereiste garanties moeten overleggen, met de voorspelling dat de fondsen voor het einde van het jaar zullen worden verdeeld.

Het is de bedoeling om 90% van het totale steunbedrag voor te schieten aan elke begunstigde. Bovendien zal de regering, zodra de eerste editie van PERTE VEC klaar is, een tweede oproep lanceren “om continuïteit te bieden in de ondersteuning die de sector nodig heeft om elektrificatie succesvol aan te pakken”.

Dit vind je misschien ook leuk