Kust van Andalusië moet zich voorbereiden op komst tsunami

door admin
Kust van Andalusië moet zich voorbereiden op komst tsunami

Dit is bepaald in het Noodplan voor Tsunamirisco’s in Andalusië, dat maandag door de Junta de Andalusië is goedgekeurd en de 10 gemeenten van Granada met een strand verplicht om een Lokaal Actieplan op te stellen voor dit fenomeen. 

De dichtstbevolkte gebieden van de Costa Tropical in Granada zijn tegelijkertijd de gebieden die het meest blootgesteld zijn aan de werking van een tsunami, simpelweg omdat het vlakke gebieden zijn die dichter bij de zee liggen.

Welke gemeenten?

Het gaat om de gemeenten Albuñol, Almuñécar, Gualchos, Lújar, Motril, Polopos, Rubite, Salobreña, Sorvilán en Torrenueva Costa. Die zullen een lokale actiestrategie moeten opstellen om de bevolking in een tijdsbestek van 30 tot 45 minuten in veiligheid te brengen.

In hun planning moeten de gemeenten rekening houden met geografische zones, groepen mensen op basis van hun fysieke toestand en mogelijkheden, en de verschillende soorten evacuaties die nodig kunnen zijn.

Lees ook: Kans op tsunami in Middellandse Zee komende 30 jaar ‘zeer waarschijnlijk’

Het plan omvat ook voorzieningen voor zelfbeschermingsmaatregelen, en het inzetten van luidsprekersystemen voor tsunamiwaarschuwingen en een sms-alertsysteem. Het streven naar preventie en voorbereiding wordt hierbij als cruciaal gezien, volgens Jesús Galindo, adjunct-directeur van het Andalusisch Instituut voor Aardwetenschappen in Cadena SER.

Risicokaartje

Het risicokaartje van het plan omvat de door een tsunami getroffen gebieden als gevolg van een aardbeving veroorzaakt door de breuklijn van de Alboránzee. Het gaat om het gehele stedelijke gebied van La Herradura en de gebieden van San Cristóbal en Velilla, in Almuñécar. Het bepaalt ook dat het hele toekomstige hoteltuitbreiding van Salobreña op het strand van La Guardia onder water zou komen te staan; en het hele stedelijke gebied van de Paseo Marítimo. Alle woonwijken van Playa Granada en de rest van de stranden van Motril en bijna het hele dorp Torrenueva zouden ook getroffen worden.

In mindere mate zou de tsunami invloed hebben op de bevolking van het oostelijke deel van de kust van Granada, dat overigens het minst bevolkt is.  en het hele stedelijke gebied van de Paseo Marítimo. 

Bekijk ook: Spaanse badgasten opgeschrikt door mini-tsunami

Dit vind je misschien ook leuk