Kust van Catalonië getroffen door hevige hagelbui

door admin
Kust van Catalonië getroffen door hevige hagelbui

Na een lange periode van droogte zijn de buien weer terug in Catalonië. De eerder deze week gedane voorspellingen kloppen, tot opluchting van velen die met lede ogen aan moesten zien hoe hun omgeving steeds droger werd.

Op donderdag heeft een intense hagelstorm de kust- en pre-kustregio’s van Catalonië getroffen, met name in de regio’s Moianès, Bages en Berguedà laat in de middag. Evenzo, naarmate de nacht vorderde, ging het tekeer in de regio’s Maresme en La Selva.

De Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) heeft een waarschuwing afgegeven voor het gevaar van zware regenval van matig niveau (1/6) van donderdagmiddag 11 mei tot vrijdagmiddag met de mogelijkheid van zware regenbuien van meer dan 20 mm in 30 minuten en plaatselijk gepaard gaand met hagel.

Op sociale media deelden verschillende gebruikers hoe de regen en hagel hun gemeenten heeft beïnvloed. Zoals @alexmurmoia op Twitter en hier deelt TVE een video van een hagelbui in Tarragona. @m_vloca schrijft “Wat een hagelstorm. Ik werd vandaag om 6 uur wakker……en terwijl ik door de txorierri naar Arrigorriaga reed, waar ik werk, kon ik de weg naar beneden niet zien. Heel goed dat het regent, maar de hoeveelheid voor heel Spanje is hier niet nodig.”

Voorspelling voor vrijdag

De regio’s die vrijdagochtend worden getroffen, zijn die dicht bij de kust van groot-Barcelona, ​​waarna de storm naar de oostelijke helft van Catalonië zal trekken en ‘s nachts zal eindigen in de regio’s van de kust van Tarragona.

Code oranje en geel

Aemet geeft code oranje (belangrijk risico af) wegens intense regenbuien af op vrijdag voor de omgeving Barcelona. Code geel geldt voor de rest van de Catalaanse kust en binnenalnd naar het zuiden en het binnenland en de Pyreneeën in Girona. Ook de Baskische en Cantabrische kust worden gewaarschuwd voor regen en onweersbuien. 

Verder krijgen het binnenland van de provincie Valencia en het noordelijke binnenland van de provincie Alicante een gele waarschuwing voor regen en onweer. Ook de eilanden Mallorca en Menorca krijgen code geel vanwege het risico op regen en onweer.  

Dit vind je misschien ook leuk