Eerste landelijke manifestatie voor woonrecht in Spanje op 5 april

door Else BeekmanElse Beekman
Woonprotesten Spanje 2025

Op 5 april gaan duizenden mensen in heel Spanje de straat op voor de eerste landelijke manifestatie voor woonrecht. Vakbonden en woonorganisaties, waaronder het Sindicato de Inquilinas, roepen op tot massale deelname om aandacht te vragen voor wat zij een “collectieve verstikking” noemen.

De torenhoge huurprijzen en de speculatie op de woningmarkt maken wonen voor veel Spanjaarden onbetaalbaar. Daarom eisen de demonstranten directe actie van de overheid om deze woningcrisis te beslechten.

Explosieve stijging huurprijzen leidt tot onvrede

poster manifestatie

De huurprijzen in Spanje blijven stijgen, vooral in grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia. Hierdoor kunnen steeds minder mensen een stabiele woonplek vinden. De organisatoren van de protesten stellen dat het huidige woonmodel in Spanje wordt gedreven door een “rentistisch systeem” waarin een kleine groep profiteert ten koste van de meerderheid.

De wooncrisis raakt niet alleen lage inkomensgroepen. Ook werkenden met een gemiddeld salaris worstelen om de maandelijkse huur te betalen. Volgens de demonstranten moet hier een einde aan komen. De eisen zijn duidelijk: drastische huurverlagingen, meer sociale woningen en een einde aan speculatie met woonruimte.

“We worden uit onze huizen gezet en gecriminaliseerd”

De protesten van 5 april volgen op eerdere demonstraties in het najaar. Daarbij lieten tienduizenden mensen in verschillende Spaanse steden hun stem horen. “We worden uit onze huizen gezet, verstikt door onbetaalbare prijzen en gecriminaliseerd omdat we proberen te overleven,” stellen de woonactivisten in een verklaring. Volgens hen beschermen de Spaanse overheid en institutionele partijen vooral de belangen van vastgoedeigenaren en investeerders, terwijl huurders steeds meer in de knel komen. De manifestatie moet een krachtig signaal zijn dat de situatie zo niet langer door kan gaan.

Eisen: huurverlaging en bescherming huurders

De organisaties achter de manifestatie presenteren een lijst met concrete maatregelen die de crisis moeten aanpakken:

  • Een directe verlaging van de huurprijzen met 50%.
  • Huurcontracten met onbepaalde looptijd, zodat huurders niet elke vijf tot zeven jaar worden gedwongen te verhuizen
  • Herbestemming van leegstaande woningen en vakantieverhuur naar betaalbare huurwoningen.
  • Een verbod op speculatieve woningverkoop.
  • Stopzetting van ‘desokupera’-bedrijven die ontruimingen forceren.
  • Een forse uitbreiding van sociale woningbouw.

Brede steun voor het woonprotest

Op 9 februari vond in Madrid al een grote demonstratie plaats waar ongeveer 15.000 mensen op afkwamen. Onder de leus “Als het jou niet raakt, raakt het iemand naast je” benadrukten deelnemers dat de wooncrisis iedereen kan treffen. De organisatoren hopen dat de landelijke manifestatie op 5 april nog meer mensen op de been brengt en de politiek onder druk zet om structurele veranderingen door te voeren.

De boodschap van de protestbeweging is helder: wonen is een fundamenteel recht en mag geen handelswaar zijn. Of de Spaanse overheid gehoor zal geven aan de eisen van de demonstranten, moet nog blijken. Maar één ding is zeker: de strijd voor betaalbaar wonen is nog lang niet gestreden.

Lees ook: Opnieuw duizenden Malagueños de straat op tegen woningcrisis