Lange autoreis naar Spanje voorbereiden – wat moet je weten?

door admin
autoreis

Spanje is een geweldig land om per auto te ontdekken. Met een auto ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Ook vergroot een autoreis naar Spanje je flexibiliteit enorm wat betreft vertrek- en aankomstdata. Een lange autovakantie in Spanje is een opwindend avontuur, maar alleen als je deze goed voorbereid.  

Of je nu met je auto de stranden van de Costa Brava wilt bezoeken, de culturele hoogtepunten van Barcelona gaat bewonderen of gaat genieten van de weidse landschappen op de hoogvlakt, vergeet niet je auto goed te controleren. We geven hier enkele tips om je autoreis naar Spanje goed voor te bereiden en die ertoe kunnen bijdragen dat je reis veilig verloopt.

Controleer belangrijke auto-onderdelen

Bovenal is het van belang om alle belangrijke auto-onderdelen goed te controleren. Je hebt immers een lange reis voor de boeg en wilt zonder problemen je bestemming bereiken. Banden en remmen moeten gecontroleerd worden en de essentiële vloeistoffen van de auto moeten bijgevuld worden. Hier volgen een paar voorbeelden:

 • Banden – controleer je bandenprofiel en -druk. Check ook de reserveband.
 • Remmen – vervang zo nodig je remblokken.
 • Vloeistoffen – check het niveau van de motorolie, remvloeistof, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof. Neem zo nodig extra mee.
 • Accu – controleer je accu en vernieuw deze bij twijfel.
 • Verlichting en lampen – controleer of al je lampen werken, zoals koplampen, remlichten en richtingaanwijzers.

Reserveonderdelen en gereedschap

Kies voor het zekere boven het onzekere en neem enkele reserve auto-onderdelen mee, zoals zekeringen en lampjes. Denk ook aan gereedschap voor kleine reparaties. Vergeet ook niet een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een EHBO-kit mee te nemen, aangezien deze in veel Europese landen verplicht zijn.

Documenten en verzekeringen

Zorg dat je ruim voor je vertrek je rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsdocumenten op orde hebt. Mocht er iets ontbreken of verlopen zijn dan heb je nog de gelegenheid daar iets aan te doen.

 • Rijbewijs: Zorg ervoor dat je rijbewijs geldig is en neem een internationaal rijbewijs mee indien nodig.
 • Kentekenbewijs: Het is belangrijk om je kentekenbewijs bij je te hebben.
 • Verzekeringspapieren: Controleer je autoverzekering en zorg ervoor dat je gedekt bent voor buitenlandse reizen. Overweeg een aanvullende reisverzekering voor extra gemoedsrust.
 • Groene kaart: Deze internationale verzekeringskaart is vaak vereist bij reizen door Europa.
 • Europees schadeformulier: Het is handig om een Europees/Spaans schadeformulier al gedeeltelijk ingevuld bij je te hebben ingeval van een ongeluk. Je kunt het hier

Routebeschrijving en navigatie

Aangezien spontane roadtrips leuk zijn, is het ook een goed idee om een globaal reisplan te maken. Onderzoek de route en houd rekening met de tolwegen, rustzones, tankstations en zo nodig plaatsen waar je je hybride of elektrische auto kunt laden. Een goed navigatiesysteem of een up-to-date kaart gebruiken voorkomt onnodigde stress. Download ook offline kaarten, voor het geval u geen toegang heeft tot een WiFi-verbinding.

Comfort en veiligheid

Omdat een lange reis met de auto vermoeiend kan zijn, is het ook belangrijk om comfort en veiligheid te overwegen:

 • Stoelposities – Zorg ervoor dat je stoel zo is afgesteld dat je positie ergonomisch verantwoord is.
 • Pauzes – Pauzeer regelmatig om rust te nemen en rekoefeningen te doen.
 • Voeding en hydratatie – Neem een fles water en gezonde snacks mee om actief te blijven.
 • Entertainment – Zorg voor muziek, luisterboeken of entertainment tijdens de lange uren op de weg.

Voorbereiding op het onverwachte

Je kunt nog zo goed voorbereid zijn, onverwachte situaties kunnen zich altijd aandienen. Zorg dat je mobiele telefoon opgeladen is of dat je een oplader bij je hebt. Regel ook een goede pechhulpverzekering die dekking biedt in Spanje. Schrijf eventueel voor je vertrek vast de lokale noodnummers op en zorg dat jet het noodnummer en het polisnummer van je reis- en autoverzekering bij de hand hebt. Tot slot is een lijst met contactnummers van familie en vrienden ook handig.

Bij aankomst in Spanje

Eenmaal in Spanje is het belangrijk om je aan te passen aan de lokale verkeersregels en -gewoonten. Houd je aan de snelheidslimieten, voorrangsregels en wees extra voorzichtig op rotondes in het land. Spanjaarden nemen die anders dan wij Noord-Europeanen gewend zijn. Over het algemeen geldt dat Spanjaarden achter het stuur vooral voor zich kijken en minder bezig zijn met verkeer naast of achter zich. Het is dus belangrijk om goed te anticiperen. Houd verder rekening met snelheidslimieten, voorrangsregels en parkeerzones. Vaste snelheidscontroles worden op Spaanse snel-en tolwegen doorgaans netjes aangekondigd en flitspalen werken dan ook echt. In veel stadscentra kan het lastig zijn om een parkeerplaats te vinden. Wees bereid om een stukje te lopen of kies voor een parkeergarage die 24 uur per dag geopend is.

Kortom, een goede voorbereiding is het halve werk voor je lange autovakantie naar Spanje. Door je auto-onderdelen te controleren, de nodige documenten mee te nemen, je route te plannen en comfort en veiligheid in acht te nemen, is genieten gegarandeerd en ga je een zorgeloze en plezierige reis tegemoet.

Dit vind je misschien ook leuk