León wil onafhankelijk zijn. Het wil niet langer een Spaanse provincie zijn maar een autonome gemeenschap worden, los van Castilië. Deze wens is zo oud als het Statuut van de autonomie van Castilië en León.
Er is dan ook een politieke partij die “de belangen van de regio León en het grondwettelijke recht op politieke autonomie voor León, Zamora en Salamanca verdedigt”: Unión del Pueblo Leonés (UPL).
Deze partij heeft een motie ingediend in de Diputación – waarin de gemeenteraden van de provincie vertegenwoordigd zijn – om de Junta de Castilla y León te vragen de procedures te starten voor de vorming van een eigen autonome gemeenschap voor de “Regio León, beschermd door artikel 2 van de Spaanse Grondwet”, die het recht op autonomie van de regio’s erkent.
Symbolische stemming
León stemde woensdag vóór het verzoek aan de regering om er een autonome gemeenschap van te maken. De stemming was weliswaar symbolisch, maar geeft wel de wil aan van León om onafhankelijk te zijn, zich te bevrijden van het juk van Castilië. De Provinciale Raad van León stemde woensdag om de regering te vragen het proces hiervoor te starten. De PSOE en Unión del Pueblo Leonés (UPL) stemden voor.
De Partido Popular, die tegenstemde, presenteerde een alternatieve motie waarin ze er bij de overheden op aandrongen om meer te investeren in de provincie. De alternatieve motie werd verworpen met tegenstemmen van de UPL en PSOE, die hun tegenstanders bekritiseerden voor het toeschrijven van territoriale problemen “aan alle besturen behalve degene die de gemeenschap al 37 jaar bestuurt”.
Argumenten voor onafhankelijk León
De voorstanders van de onafhankelijkheid, de Leónistas, voeren sociologische en economische argumenten aan. Aan de ene kant legt de secretaris-generaal van UPL, Luis Mariano Santos, uit dat de gemeenschap van Castilla y León “werd opgelegd” zonder het de mensen van León te vragen. “Er is geen enkele vorm van identiteit, het is geforceerd om iets samen te brengen dat niet echt bestaat, simpelweg omdat we buren zijn, net als de Galiciërs en de Asturiërs of de Cantabriërs en de Basken,” voegde hij eraan toe.
De Leónistas vragen niet om Spanje te verlaten, het is geen ‘Lexit’. Wel willen ze hun eigen autonomie creëren op basis van artikel 143 van de Spaanse grondwet. Onder de bevolking is er een meerderheidsstandpunt over de onafhankelijkheid van León. “In feite is het moeilijk om iemand te vinden die ertegen is. Nu moeten we deze motie nog meenemen naar Madrid en kijken wat er deze keer gebeurt”, aldus de Leónistas.
León niet langer grootste provincie van de autonome regio
Mariano Santos geeft aan dat Valladolid en “sommige delen van Castilië” zijn gegroeid en geëvolueerd, maar het gebied rond León niet: “De laatste voorspellingen zeggen dat de gemeenschap aan bevolking zal winnen, maar León zal ongeveer 18.000 inwoners verliezen in de komende 15 jaar. León was de grootste provincie, met meer dan 500.000 inwoners, toen de gemeenschap begon: nu zijn dat er 450.000”, voegt hij eraan toe. Een aderlating die zich volgens de partij ook uitstrekt tot de arbeidsparticipatie: “León heeft de slechtste arbeidsparticipatie en Zamora de op twee na slechtste”.
Historische banden met Asturië
De motie zegt niets over de pretenties om Asturië bij de hypothetische autonomie van León te voegen, maar de banden die de twee regio’s verenigen zijn historisch. Hieraan herinnerde de aartsbisschop van Oviedo afgelopen maart tijdens zijn proclamatie van de Paasweek. Met een tekst in poëtisch proza, voorzien van ritme en muzikaliteit om de oren van de aanwezigen te ‘winnen’, begon aartsbisschop Sanz met het noemen van de gedeelde geschiedenis tussen Asturië en León, “een gemiste kans om een Asturisch koninkrijk te vormen ondanks alle avonturen die we delen”.
Dit vind je misschien ook interessant: Ophef rond kinderlijk logo van regering van Castilië en León