Luis Rubiales treedt nu echt af als voorzitter van Spaanse voetbalbond

door admin
Luis Rubiales treedt nu echt af als voorzitter van Spaanse voetbalbond

Volgens de RFEF wordt nu de procedure gestart zoals beschreven in artikel 31.8 van hun statuten. Dit betekent dat er nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden. De winnaar vervult de rol van voorzitter van de RFEF voor de resterende termijn van Rubiales.

Beschuldiging van seksuele intimidatie

De trigger voor het aftreden was een kus vol op de mond die Rubiales gaf aan voetbalster Jenni Hermoso na de finale van het WK voor vrouwen. Die vormde de aanleiding voor een klacht die tegen hem is ingediend wegens seksuele intimidatie. Rubiales blijft zijn “waarheid” en onschuld verdedigen en spreekt over een “buitenproportionele vervolging.”

Lees ook: Spaanse voetbalbond wil aftreden Rubiales, OM onderzoekt ‘aanranding’

Familie en toekomst

“Mijn familie en de mensen die van me houden hebben enorm geleden”, zegt Rubiales in zijn officiële verklaring. Zijn moeder belandde nog in het ziekenhuis nadat zij in hongerstaking was gegaan vanwege het onrecht wat haar zoon in haar ogen werd aangedaan. Rubiales erkent echter dat een terugkeer naar zijn functie onmogelijk is, gezien de lopende juridische procedures tegen hem en invloeden van “feitelijke machten”.

Op Twitter schrijft de voormalige voorzitter van de RFEF: “Ik zal mijn eerbaarheid verdedigen. Ik zal mijn onschuld verdedigen. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Ik heb vertrouwen in de waarheid. Iedereen bedankt”. 

Invloed op WK 2030

Rubiales beweert dat hij opstapt om schade aan het Spaanse voetbal en de gezamenlijke kandidatuur voor het Wereldkampioenschap van 2030 te voorkomen. Spanje werkt in dit kader samen met de voetbalfederaties van Portugal en Marokko.

Rol van de UEFA

Naast zijn RFEF-voorzitterschap heeft Rubiales ook zijn functie binnen de UEFA neergelegd. Dit zorgt voor een leegte in de vicevoorzitterspositie van de Europese voetbalorganisatie. De RFEF heeft het ontslag van Rubiales bevestigd op Twitter

Wat nu?

Het vertrek van Rubiales roept veel vragen op. Wie zal hem vervangen? Hoe zal dit de Spaanse kandidatuur voor het WK 2030 beïnvloeden? En wat betekent dit voor de lopende rechtszaken tegen hem? 

Dit vind je misschien ook leuk