"Málaga Loves": Straatkunst verbindt Málaga en het Zwitserse Basel

door admin
"Málaga Loves": Straatkunst verbindt Málaga en het Zwitserse Basel

Met een nieuw muurschilderij genaamd “Málaga Loves Basel”, voert de stad Málaga een charmeoffensief uit om zijn rijke artistieke erfgoed te promoten en een culturele dialoog te bevorderen.

Een Monumentaal meesterwerk

Het tien meter hoge en negen meter brede muurschildering, gemaakt door de lokale kunstenaar Eduardo Luque ‘Lalone’, bevindt zich in het hart van Basel, een stad die zelf jaarlijks meer dan 1,2 miljoen bezoekers trekt. De schildering is strategisch geplaatst op Kohlenberggasse 1, dicht bij enkele van de belangrijkste musea van Basel.

Internationale samenwerking

Tijdens de onthulling van de muurschildering waren Jacobo Florido, de delegatieraad van Toerisme en Promotie van de stad, en Esther Keller, de regeringsraad van het kanton Basel, aanwezig. Het kunstwerk bevat iconen en bezienswaardigheden uit zowel Basel als Málaga, inclusief hun beroemde kathedralen. Bovendien symboliseert het een artistieke brug tussen de twee steden.

Kunst in het DNA van Málaga

Maar het stopt niet bij internationale muurschilderingen. Málaga heeft zijn eigen bloeiende streetartscene, met name in de Soho-wijk, ook bekend als Barrio de las Artes. Hier vinden bezoekers een rijke verzameling van murals en installaties die de straten tot leven brengen. Dit toont aan dat de stad niet alleen de geboorteplaats is van Pablo Picasso, maar ook een moderne kunstbestemming is.

Verbindingen met Basel en Picasso

Het verhaal van Picasso is diep verankerd in de geschiedenis van Basel, met name vanwege een publiek referendum in 1967 dat leidde tot de aankoop van twee Picasso-werken. De stad is sindsdien een aanzienlijke speler in de kunstwereld geworden, en de nieuwe muurschildering versterkt deze band nog meer.

Een wereldwijd canvas

Het “Málaga Loves…”-initiatief is slechts één onderdeel van een uitgebreid programma ter ere van het Picasso-jubileum. Met evenementen in landen als de VS, Canada, en Argentinië, streeft Málaga ernaar om zijn culturele invloed wereldwijd uit te breiden. De volgende halte? Shanghai, waar het straatkunstinitiatief in de herfst van start gaat. Zo wordt de stad een wereldwijd canvas voor haar unieke mix van traditionele en moderne kunst.

Is Málaga de nieuwe wereldhoofdstad van de kunst? De tijd zal het leren, maar voor nu is het duidelijk dat de stad haar liefde voor kunst en cultuur niet alleen in haar eigen straten, maar over de hele wereld verspreidt.

Dit vind je misschien ook leuk