Meer dan 200 eeuwenoude schelpenkettingen gevonden op La Palma

door Judith Goeree
grot turkije

Een speleologieliefhebber heeft bij toeval een bijzondere vondst gedaan op het eiland la Palma. Na een melding van de ontdekker deed de overheid archeologisch onderzoek en vond sierkralen, zeeschelpen en een bewerkt bot.

De toevallige ontdekker deed zijn vondst in de omgeving van Salto de Tigalata in Villa de Mazo op het eiland La Palma. De vindplaats staat geregistreerd als grafgrot, omdat er eerder menselijke resten zijn gevonden van de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Benahoaritas. Ondanks diverse plunderingen zijn delen daarvan bewaard gebleven. De gevonden ´schat´ was echter verborgen in een smalle opening van een vulkanische buis. Volgens de onderzoekers zat de vondst in plantaardig materiaal, waardoor de stukken na bijna duizend jaar nog intact zijn.

Canarische overheid verheugd over vondst

De resultaten van het archeologische onderzoek zijn inmiddels bekend gemaakt. De Canarische overheid is in haar nopjes en benadrukt het belang van de burgers bij dit soort ontdekkingen. Zij looft de vinder, die niet aarzelde om de autoriteiten te informeren. Door dit soort vondsten leren we steeds meer over ons verleden. Ook de burgermeester van Villa de Mazo prijst de vinder en zei bovendien onderzoeksprojecten naar “onze voorouders”  te willen blijven stimuleren.

Hoewel de vondst erg bijzonder is, is die niet uniek op het eiland La Palma. Er zijn eerder soortgelijke vondsten gedaan, hoewel nooit zo groot al deze keer. In de Cueva de Higuera in Barlovento werden eerder 68 vergelijkbare schelpen gevonden in een aardewerken kruik.

Bijzondere vondst La Palma moeilijk toegankelijk

Deze keer zijn de overblijfselen gevonden aan de kust in een spleet op 100 meter van de ingang van een vulkanische buis. Door de extreem temperatuur en vochtomstandigheden, was het moeilijk om de archeologische vondsten in kaart te brengen. Na een minutieus uitgevoerde operatie zijn uiteindelijk 225 molluskenkralen van voornamelijk oesterschelpen gevonden. Ook werd een bewerkt bot en organisch materiaal aangetroffen.

De eerder gevonden menselijke resten dateren uit de periode tussen de 10e en de 11e eeuw. Volgens archeologen is deze vondst worden geplaatst ongeveer 200 jaar jonger. Het is niet duidelijk of de overblijfselen met elkaar in verband staan.

De Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria gaat onderzoek doen naar de gevonden stukken. Aan het onderzoek doen onderzoekers van verschillende specialisaties mee. Zij werken samen met particuliere bedrijven en overheidsinstellingen.

Lees ook: Klein eiland voor kust Murcia blijkt belangrijk Romeins handelscentrum te zijn geweest

Dit vind je misschien ook leuk