Meer dan helft energieproductie Spanje afkomstig uit hernieuwbare bronnen

door admin
duurzame energieproductie

In 2023 zal voor het eerst 30% van de mondiale energieproductie afkomstig zijn van hernieuwbare energie. Spanje was een van de leidende landen op dit gebied, met een productie waarvan meer dan de helft afkomstig was uit hernieuwbare bronnen. Dit zet Spanje wereldwijd op de kaart als een voortrekker in de transitie naar duurzame energiebronnen, voornamelijk zonne- en windenergie. Spanje blijkt tevens het elfde land van de EU te zijn met de minste CO2-uitstoot.

Belangrijke mijlpalen in zonne- en windenergie

Spanje staat wereldwijd op de derde plaats wat betreft de energieproductie uit zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Alleen Australië en Nederland produceren meer zonne-energie per capita. Ook op het gebied van windenergie doet het land het goed: het staat zevende op de wereldranglijst van windenergieproducenten. Omroep LaSexta merkt in dit verband op dat het opmerkelijk is aangezien de eerste fotovoltaïsche zonne-energiecentrale en de eerste windenergiecentrale in Spanje slechts veertig jaar geleden werden geopend.

EU goed gevorderd in duurzame energieproductie

De EU is gemiddeld genomen een van de gebieden op aarde die het verst gevorderd zijn in het verwezenlijken van haar doelstellingen. Hernieuwbare energiebronnen nemen momenteel al 44% van de totale elektriciteitsproductie voor hun rekening. Dat is onder meer het gevolg van de belangrijke vooruitgang die is geboekt als het gaat om zonne-energie. In die zin wordt geschat dat Europa tegen 2030 zou kunnen overstappen op ongeveer 70-72% hernieuwbare elektriciteit.

Uitdagingen

Ondanks de indrukwekkende groei en ontwikkeling van hernieuwbare energie-installaties in Spanje, is er ook weerstand en zijn er uitdagingen geweest. Niet alle locaties waar hernieuwbare energieprojecten zijn opgezet, werden altijd goed ontvangen.

Lees ook: Verzet in het ‘lege Spanje’ tegen grote, hernieuwbare energieprojecten

Dit vind je misschien ook leuk