Spanje haalt 55 procent van energie uit hernieuwbare bronnen

Elektriciteit in Spanje 60 procent goedkoper dan in Frankrijk of Duitsland

door admin
hernieuwbare bronnen duurzame energie

In het afgelopen jaar is meer dan de helft van de elektriciteit in Spanje opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Dit resulteert niet alleen in een steeds schonere energiemix, maar ook in dalende elektriciteitsprijzen.

In 2023 was 54,9% van de in Spanje geproduceerde elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen, een historisch record met 134.315 GWh. Dat betekent een stijging van 15,1% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De drijvende krachten achter succes

De fotovoltaïsche sector zag de grootste groei met een toename van 33,8%. Daarna volgde hydro-elektrische energie die profiteerde van de toegenomen neerslag. Ondanks de economische expansie daalde de elektriciteitsvraag met 2,2%. Deels dankzij de opkomst van zelfconsumptie in bedrijven en huishoudens.

Ruimte voor elektrische voertuigen

Het afgelopen jaar voegde het Spaanse systeem 6.253 MW toe. Daarmee kwam de totale geïnstalleerde elektrische capaciteit op 125.620 MW. Dit wijst erop dat er voldoende ruimte is voor elektrische voertuigen, zelfs tijdens piekmomenten van de vraag.

Dalende elektriciteitsprijzen

Als gevolg van de toename van hernieuwbare energiebronnen is de elektriciteitsprijs in Spanje aanzienlijk gedaald. In maart bedroeg de prijs 26,24 euro per MWh, wat 34,4% lager is dan in februari en 70,8% lager op jaarbasis. Dit maakt de Spaanse elektriciteitsprijs 61,6% lager dan in Duitsland en 58,7% lager dan in Frankrijk.

Toekomstperspectieven

Deze trend van dalende prijzen zal naar verwachting aanhouden naarmate meer hernieuwbare energieprojecten worden aangesloten. Dit zal niet alleen de uren met lage kosten uitbreiden, maar ook de weg vrijmaken voor een nog duurzamere en betaalbaardere energietoekomst in Spanje.

Lees ook: Verzet van het ‘lege Spanje’ tegen grote hernieuwbare energieprojecten

Dit vind je misschien ook leuk