Megajachten mijden Ibiza na vandalisme door milieuactivisten

door admin
Megajachten mijden Ibiza na vandalisme door milieuactivisten

Sommige eigenaren van luxe boten annuleren of stellen hun reserveringen voor aanmeerplekken in de jachthavens van Ibiza uit, met alle economische gevolgen van dien. 

De kapiteins zijn bang dat hun boot een volgend doelwit kan worden van actievoerders die aandacht willen voor de klimaatcrisis. En niet zonder reden. Afgelopen zondag bekladde een twee milieuactivisten van de groep Futuro Vegetal het megajcht “Kaos” met verf. Volgens de krant Periódico de Ibiza is het vaartuig ter waarde van 300 miljoen euro eigendom van de erfgename van het Amerikaanse Walmart-fortuin, Nancy Watson. 

Privileges van kleine bevoorrechte klasse

Het collectief hekelt het feit dat het in stand houden van de privileges van deze kleine bevoorrechte klasse de “enige reden is waarom het huidige economische systeem in stand wordt gehouden, terwijl dat “tot ecosociale ineenstorting leidt”.

Verantwoordelijken straffen

De Vereniging van Nautische Bedrijven van de Balearen heeft de “vernieling” van het megajacht Kaos door leden van de Futuro Vegetal-organisatie veroordeeld en heeft geëist “dat de nodige maatregelen worden genomen om de verantwoordelijken te straffen en te garanderen” dat dergelijke acties “niet meer gebeuren”.

Imago van de Balearen

Men waarschuwt dat dit soort gebeurtenissen “het imago van de Balearen als een van de belangrijkste nautische bestemmingen in de Middellandse Zee in gevaar brengt”. Dat houdt ook “mogelijke schade aan de werkgelegenheid en de economie van de eilanden” in. Te meer gezien het feit dat de Balearen een knooppunt vormen op het gebied van onderhoud en reparatie van boten”.

Lees ook: Klimaatactivisten vallen luxe beach club op Ibiza binnen

Dit vind je misschien ook leuk