Met de auto naar Spanje? Check deze vijf handige tips

door admin
Met de auto naar Spanje? Check deze vijf handige tips

In dit artikel lees je vijf praktische tips voor een veilige en comfortabele autorit naar Spanje.

Tip 1. Vermijd zwarte zaterdag

Tijdens de zomermaanden gaan er natuurlijk meer mensen op vakantie. Veel van hen vertrekken op zaterdag, waardoor het al snel druk wordt op de snelwegen en er lange files ontstaan. Het is daarom handig om de zogenoemde zwarte zaterdagen te vermijden, door op een andere dag te vertrekken. Ben je niet zo flexibel? Probeer dan ‘s nachts of vroeg in de morgen op pad te gaan. Het is dan namelijk nog relatief rustig op de weg.

2. Koop een tolbadge

Op een deel van de route naar Spanje moet je tol betalen. Dat kan met cash of met een creditcard. Het rijden langs de tolpoortjes kan veel tijd kosten, zeker als het druk is. Er is een handige manier om deze drukte te vermijden, namelijk een tolbadge. Deze plak je op de voorruit. Er is een apart tolhuisje waar de badge gescand wordt en de slagboom automatisch open gaat. De kosten worden achteraf verrekend. Zo sta je dus nooit meer in de file bij de tolpoort. Ideaal!

3. Pechhulpverzekering

Onderweg kan je onverhoopt pech krijgen. Het risico op bijvoorbeeld een lekke band ligt in een klein hoekje. Je banden op de juiste spanning houden voorkomt al een heleboel, zeker in warme landen. Toch is een lekke band of klapband niet volledig te voorkomen. Daarom is het hebben van een pechhulp aan te raden. Deze wil nog wel eens ontbreken bij een standaard autoverzekering. Daarom kun je bij veel verzekeraars pechhulp in het buitenland afsluiten. Check dus goed hoe dit bij jouw verzekering zit en sluit er zo nodig eentje af om zonder zorgen op reis te gaan.

4. Hou je aan de (aparte) verkeersregels

Snel even een broodje eten achter het stuur zodat je door kunt blijven rijden? Dat kun je beter niet doen. In Spanje mag je namelijk op geen enkele manier afgeleid worden tijdens het rijden. Je mag dus niet eten als je rijdt, maar bijvoorbeeld ook niet roken. En bewaar je teenslippers maar voor op het strand, want die mag je niet aan tijdens het rijden. In Spanje gelden er dus andere verkeersregels dan in Nederland. Zorg dus dat je ze kent voordat je op pad gaat.

5. Controleer of je de verplichte items bij je hebt

In Spanje is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een reservewiel in de auto te hebben. Controleer dus voordat je vertrekt of je deze bij je hebt. Het is ook verstandig om een verbanddoos, brandblusser, reservelampen en een reservewiel bij je te hebben. Zo ben je goed voorbereid op noodgevallen en ga je veilig op reis. Fijne vakantie!

Bekijk ook: Wat te doen bij pech met je auto of een ongeval in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk