Met de hogesnelheidstrein van Spanje naar Frankrijk?

door admin
Met de hogesnelheidstrein van Spanje naar Frankrijk?

De eerste testroute startte twee weken geleden vanuit Barcelona Sants, met tussenstops in Gerona, Figueras, Vilafant, Perpignan, Narbonne, Montpellier, Nîmes en Valence TGV. Vroeg in de middag kwam de trein aan in Lyon.

Renfe is van plan om voor de zomer alleen de routes Madrid-Marseille en Barcelona-Lyon uit te voeren. Eerder zou het bedrijf dat doen in samenwerking met SNCF via Elipsos. Dat partnerschap verbrak het Franse bedrijf eenzijdig omdat het dat economisch onhaalbaar achtte. Sindsdien biedt de SNCF alleen de route Barcelona-Parijs aan.

De tests die Renfe recent heeft gelanceerd, bestaan ​​uit het reproduceren van de kenmerken van de commerciële dienst om te kijken of deze winstgevend kan worden. Ook voor de testritten moeten machinisten en interventiepersoneel opgeleid worden. Renfe legde uit dat het operatiecentrum hiervoor in Barcelona wordt gevestigd. 

Bekijk ook: Paradores en Spaanse spoorwegen starten samenwerking

Voordat de tests van start konden gaan moest Renfe aan Frankrijk aantonen dat deze aan alle veiligheidseisen van zowel het Franse bureau voor veiligheid (EPSF) als het het spoorwegbureau van de Europese Unie (ERA). Dat is gelukt.

Alleen laten deze vergunningen het Renfe echter niet toe om op het hele Franse hogesnelheidsnetwerk te werken, terwijl dat het grote doel is. Het certificaat behaald op 22 december heeft uitsluitend betrekking op de lijnen Perpignan-Lyon en Perpignan-Marseille. Uieindelijk wil Renfe tot 28 wekelijkse circulaties komen. 

Rest van Frankrijk

Het uiteindelijke doel van Renfe is om vooral de lijn Lyon-Parijs te exploiteren. Dat is de meest winstgevende op het Franse netwerk. Om dit doel te bereiken, is het bedrijf begonnen met de procedures om een ​​filiaal in Frankrijk te openen. Bovendien blijft het Spaanse spoorbedrijf werk ontwikkelen om het veiligheidscertificaat te verkrijgen om in heel Frankrijk te opereren en om te kunnen profiteren van de beginnende liberalisering die de Franse staat en de SNCF hebben aangekondigd.

Bekijk ook: Spaanse koning en premier bij opening nieuwe hogesnelheidstrein naar Murcia

Dit vind je misschien ook leuk