Michelinsterren 2023 voor Spanje bekend gemaakt tijdens feestelijk gala

door admin
Michelinsterren 2023 voor Spanje bekend gemaakt tijdens feestelijk gala

Het restaurant Atrio in Cáceres en het restaurant Cocina Hermanos Torres in Barcelona zijn de twee nieuwe driesterrenrestaurants in de Michelingids Spanje en Portugal 2023. Dit werd dinsdag 22 november tijdens een gala bekendgemaakt in de stad Toledo. Het evenement vond plaats in het Palacio de Congresos El Greco in Toledo, waar artiesten als Rozalén optraden. 

Het gastronomische hoogtepunt werd gecoördineerd door de koks Fran Martínez (restaurant Maralba, met twee sterren, in Almansa) en Iván Cerdeño (restaurant Iván Cerdeño, een tweesterrenrestaurant in Toledo). Internationaal directeur van de Michelin-gidsen, Gwendal Poullennec, kondigde aan dat de sterren van 2024 afzonderlijk worden uitgereikt in Spanje en Portugal, met aparte gala’s. ‘We willen bijdragen aan de promotie van Portugal als een niet te missen Europese gastronomische bestemming,’ zegt Poullennec. Maar Portugal ontvangt elk jaar weinig glittertjes. In 2023 zullen er weer geen restaurants met drie of twee sterren zijn.

Dertien driesterrenrestaurants in Spanje

De uitreiking betekent dat er nu 13 Spaanse restaurants met drie sterren zijn. De laatste drie sterren werden toegekend tijdens het gala van 2019, dat resulteerde in de gids voor 2020. De eer ging toen naar Cantabrië, naar het restaurant Cenador de Amós, eigendom van Jesús Sánchez.

Langverwachte erkenning

De kandidaat-koks hebben eindelijk hun langverwachte erkenning kunnen vieren. Vooral de veteraan-kok uit Extremadura, Toño Pérez, die met zijn partner in het gastronomische avontuur, de hoofdkelner José Polo, de kunst van een culinair meesterwerk heeft weten te versmelten met de indrukwekkende architectuur van zijn restaurant-hotel en de historische stad Cáceres in Atrio, is erg blij. Na de diefstal in oktober 2021 van topwijnen uit zijn kelder zijn deze drie sterren als ‘poëtische gerechtigheid uit de hemel gevallen’. 

‘We geloven het niet’, zegt de tweeling Javier en Sergio Torres, de broers die ‘de Michelin-inspecteurs na elke hap in een magische ruimte hebben laten wegdromen’. Hun restaurant Cocina Hermanos Torres, gevestigd in een industrieel gebouw in Barcelona, is er inderdaad in geslaagd een aantrekkelijke verbinding te creëren tussen de keuken, de eetzaal en de gasten. De uitvoering van de gerechten, met prachtig geserveerde seizoensproducten, vindt plaats aan lange centrale tafels en zelfs aan de tafels van de klanten zelf. Geen geheimen. ‘Het is een keuken met tafels,’ zeggen de koks over hun ambitieuze ruimte. ‘De investering van ons leven, met veel risico, maar zeker om een gastronomie van herinnering te beoefenen, die onze grootmoeder uit Linares ons leerde’. De nieuwe koks met drie sterren zijn blij met hun onderscheiding en omdat de nieuwe sterren die andere collega’s ontvangen ‘blijven aantonen dat de Spaanse keuken de beste van Europa is’.

Uitzonderlijke keuken; twee sterren

In de categorie ‘Uitzonderlijke keuken’, die met twee Michelinsterren, maken drie nieuwe Spaanse restaurants hun debuut: Deesa, de elegante en verfijnde keuken van Quique Dacosta in het Mandarin Oriental Ritz in Madrid; Pepe Vieira, het restaurant in Poio (Pontevedra) van Xosé T. Cannas, een chef die zich inzet voor het beste van de Spaanse keuken. ECannas, een kok die zich toelegt op de Galicische avant-garde; en El Rincón de Juan Carlos, de smakelijke en moderne Canarische keuken van de broers Juan Carlos en Jonathan Padrón in Adeje (Tenerife). 

Eerste ster voor 29 restaurants 

In totaal hebben 29 restaurants in Spanje hun eerste ster behaald. Barcelona en Madrid zijn de steden met de meeste nieuwe sterren. Vijf in Barcelona: Albert Adrià’s heropende Enigma, het Mexicaanse restaurant Come, van Paco Méndez, Aleia, een project van de Argentijn Paulo Airaudo met chef Rafa de Bedoya; de bistro Mont Bar en de eclectische Slow&Low bar. 

In Madrid gingen de twee sterren naar RavioXo, het restaurant gewijd aan pasta van de reeds met drie sterren bekroonde, baanbrekende en beste chef ter wereld Dabiz Muñoz; Ugo Chan, het succesvolle Japanse fusionrestaurant van Hugo Muñoz, en Zuara Sushi, van de itamae met een lange carrière David Arauz (ex 99 KO Sushi Bar), en Montia, in San Lorenzo de El Escorial.

Jonge talenten

Net als in de vorige edities erkent de Michelingids Spanje & Portugal 2023 – die zowel op papier als digitaal verschijnt en kan worden geraadpleegd op de officiële website en in de gratis apps voor iOS en Android – de inspanningen van jonge culinaire talenten in de verschillende Spaanse regio’s. Hoogtepunten zijn dorpsprojecten met gastronomische durf zoals de Asturische Monte, gerund door Xune Andrade, of de Baskische Arrea, het bergrestaurant van Edorta Lamo. 

Voorportaal

Ancestral, in Illescas (Toledo); Ceibe, in Ourense; Oba, in Casas Ibáñez (Albacete); Kaleja, in Málaga, Gente Rara, in Zaragoza, of Tabaiba, in Las Palmas de Gran Canaria, zijn geroemd vanuit de positie van Bib Gourmand, aanbevolen restaurants die kwaliteitsgerechten serveren tegen redelijke prijzen, een voorbode van Michelinsterren. 

14 nieuwe groene sterren

Het aantal groene sterren voor duurzame gastronomie blijft groeien in de rode gids. Er zijn 13 nieuwe sterren in Spanje: Cancook (Zaragoza), El Visco (Fuentespalda, Teruel), Narbasu (Cereceda, Asturië), Muxgo (Las Palmas, Canarische Eilanden), Casona del Judío (Santander), Ambivium (Peñafiel, Valladolid), Oba (Casas-Ibáñez, Albacete), Les Moles (Ulldecona, Tarragona), Casa Nova (Sant Martí Sarroca, Barcelona), Venta Moncalvillo (Daroca de Rioja, La Rioja), Maskarada (Lekunberri, Navarra), Zelai Txiki (San Sebastián) en Arrea! (Baskenland). Waaraan Mesa de Lemos, in de Portugese stad Passos de Silgueiros, is toegevoegd.

Speciale prijzen

Ook de speciale Michelin-prijzen die vorig jaar tijdens het gala van de gids 2022 voor het eerst werden uitgereikt, werden in Toledo uitgereikt. De prijs voor Chef Mentor ging naar Joan Roca, omdat hij samen met zijn broers Josep en Jordi het restaurant El Celler de Can Roca heeft omgevormd tot een grote internationale school van culinaire kennis voor de nieuwe generaties. De prijs voor jong talent erkent het werk van de in Almeria geboren chef-kok Cristóbal Muñoz, die de keuken van restaurant Ambivium leidt. En dit jaar lanceert Michelin een nieuwe prijs voor professionals in de eetzaal, met Toni Gerez, sommelier en hoofdkelner in Castell Peralada (één ster). De gids Spanje en Portugal 2023 bevat nu ook nog steeds het Prinsdom Andorra, dat de ster behoudt die het in de gids van 2022 kreeg: het restaurant Ibaya (in Soldeu, hotel Sport Hermitage), gerund door de Spaanse chef Francis Paniego.

Zeven restaurants verloren hun onderscheiding. Wegens sluitingen, eMe Be Garrote, in San Sebastián, en Auga e Sal, in Santiago de Compostela. Cebo in Madrid verliest het door een verandering van management. En Michelin heeft besloten Estany Clar (Cercs, Catalonië), Trivio (Cuenca), Mirador de Ulía (San Sebastián) en Kabuki (Madrid) hun sterrenstatus te ontnemen.

 

De Michelin-gids Spanje & Portugal 2023, in cijfers

In totaal telt de Michelingids 2023 1.401 restaurants in heel Spanje, Portugal en het Prinsdom Andorra. 13 Spaanse restaurants (waarvan twee nieuwe) hebben drie sterren gekregen. 41 restaurants hebben twee sterren (drie nieuwe). 235 restaurants hebben één ster (34 nieuwe, waarvan vijf in Portugal). 42 restaurants hebben een groene Michelin-ster (14 nieuwe, één in Portugal). 281 restaurants hebben de Bib Gourmand-onderscheiding, bedrijven die een kwaliteitskeuken tegen redelijke prijzen aanbieden (38 nieuwe, zeven in Portugal). 831 restaurants zijn aanbevolen voor de kwaliteit van hun keuken (134 nieuwe, 15 in Portugal). 

Dit vind je misschien ook leuk