Spanje is erin geslaagd om gedurende de afgelopen twaalf maanden elke maand meer dan de helft van zijn energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Daarmee bereikt het land een mijlpaal in zijn geschiedenis van duurzame energieopwekking.
Concreet werd vorig jaar 56,8% van de hernieuwbare elektriciteit bereikt en tot nu toe in 2024 is 57,5% van de opwekking afkomstig uit schone bronnen. Het markeert een belangrijke stap richting het doel van het Nationaal Energie- en Klimaatplan (PNIEC) om tegen 2030 81% van de elektriciteit hernieuwbaar op te wekken.
Een jaar van recordbrekende waterkracht en zonne-energie
In het afgelopen jaar domineerde vooral zonne-energie de toename van duurzame energieproductie (+22,3%) en waterkracht (+67,5%). Dat blijkt uit gegevens van de Spaanse vereniging van duurzame energiebedrijven APPA Renovables. Dankzij onverwacht veel regenval in het noorden en noordoosten van Spanje konden de waterkrachtcentrales een aanzienlijke bijdrage leveren. Zelfs in een jaar dat aanvankelijk werd voorspeld als een van de droogste, wisten de waterkrachtcentrales uitzonderlijke resultaten te behalen. APPA benadrukt dat, zelfs zonder de extra regenval, de productie van hernieuwbare energie niet onder de 50% zou zijn gezakt. Als gevolg van het grotere geïnstalleerde vermogen heeft de opwekking van zonne-energie zich op de derde plaats gevestigd, na windenergie en kernenergie.
De toename van investeringen in hernieuwbare energie
In de eerste helft van 2024 kende Spanje een sterke groei in investeringen in hernieuwbare energie. Bijna 9.500 MW aan nieuwe capaciteit werd goedgekeurd. Dit gebeurde vooral in regio’s als Aragón en Castilla y León. Hoewel de groei veelbelovend is, gaat deze gepaard met enkele uitdagingen. Denk aan de installatie van nieuwe energiecentrales in beschermde gebieden en de ongelijke verdeling van energiebronnen over het land.
Vraag naar elektriciteit stijgt harder
APPA Renovables stelt dat van al deze technologieën “houdt alleen fotovoltaïsche zonne-energie een tempo aan dat in lijn ligt met de doelstellingen voor 2030.” “Op het niveau van de elektriciteitsopwekking houdt de procentuele stijging van dit jaar ons op een positief pad, maar hetzelfde gebeurt niet met de vraag naar elektriciteit”. Op zijn beurt voorspelt de PNIEC een elektriciteitsvraag van 358 TWh in 2030, 34% hoger dan de huidige vraag. “Echter”, zo benadrukt PNIEC, “is de vraag het afgelopen jaar slechts met 1,6% gestegen. Daarbij is deze de afgelopen jaren gekrompen (-1,8% in 2023; -3,3% in 2022), dus “moeten concrete maatregelen worden gepromoot om en de vraag flexibeler maken.”
Lees ook: Verzet van het ‘lege Spanje’ tegen grote hernieuwbare energieprojecten