Inspanje.nl duikt wekelijks in het verhaal van Nederlanders of Belgen die een huis in Spanje hebben gekocht en die graag hun ervaringen delen over hoe ze van hun droom realiteit wisten te maken. Deze week vertelt Olga van Rhijn over haar weg naar een tweede woning in het binnenland van de provincie Valencia.
Olga’s band met Spanje begon in 1992, toen ze voor het eerst het land bezocht. “Ik was meteen verkocht,” vertelt ze. Jarenlang keerde ze terug naar Spanje, elke keer naar een ander deel van het land om nieuwe plekken te ontdekken. Maar in 2003 nam ze een drastische beslissing. “Ik had genoeg van mijn werk als interieurarchitect en ook van het Nederlandse klimaat. Ik besloot twee jaar lang met mijn camper door Spanje te reizen.”
Spanje bleef terugkeren
Na die avontuurlijke jaren, keerde Spanje telkens weer terug in haar leven. Olga ging Spaans studeren en sinds 2018 overwinteren zij en haar man Wiljan jaarlijks drie maanden in Spanje. “Omdat Wiljan niet meer werkt en ik als zelfstandig beëdigd vertaler overal kan werken waar internet is, konden we dat goed combineren. Maar na een paar jaar huurden we steeds een ander huis en groeide de behoefte aan een vaste plek. We wilden een huis dat echt naar onze wensen was ingericht en waar we ons verbonden zouden voelen met het dorp, alsof we er thuishoorden in plaats van op vakantie waren.”
De moeizame zoektocht naar een huis
De weg naar dat huis verliep echter niet zonder hindernissen. “We begonnen onze zoektocht vooral online, omdat we iets in de campo zochten, dus op het platteland. Maar veel woningen bleken uiteindelijk toch niet echt te koop, of het was moeilijk om contact te krijgen met de verkopers of makelaars.” Na veel tegenslagen vonden ze eindelijk een huis dat hen aansprak. Ze kwamen tot een akkoord, maar voordat ze tot de koop overgingen, schakelden ze een Spaanse advocaat in om alles te controleren.
“Onze advocaat Concepción Martínez Vidal uit Yecla ontdekte gelukkig op het laatste moment dat het bestemmingsplan was gewijzigd en dat er op het naastgelegen terrein industrie zou komen. We waren opgelucht dat we op tijd waren om af te zien van de koop.” Dat betekende echter ook dat de winter voorbij was en ze zonder huis naar Nederland terugkeerden. Maar het volgende najaar besloten ze toch een makelaar in te schakelen en met professionele hulp verder te zoeken.
Het vinden van hun ideale huis
In 2022 vonden Olga en Wiljan hun toekomstige huis in de Ayora-vallei, waar ze voor de winter een huis huurden. Die vallei ligt ten noorden van Almansa tussen Gandia in het westen en Albacete in het oosten. Via hun verhuurder kwamen ze in contact met Christina Gerritsma van ImmoAbroad. “Christina maakte meteen duidelijk dat ze werd betaald door de verkopende partij, maar toch heeft ze ons heel goed geholpen en voor ons allerlei dingen uitgezocht.”
Naast de hulp van de makelaar riep het stel opnieuw de hulp in van hun Spaanse advocaat om alle juridische details te controleren. Nog geen twee maanden na de eerste bezichtiging was de koop gesloten. “We hadden een fijn huis gevonden, dat naar onze zin was.”
Rust en natuur
De keuze voor hun huis was bewust. “We houden van rust en stilte,” legt Olga uit. Hun nieuwe woning ligt op een terrein van 1600 m², net buiten een klein dorp. Het huis heeft drie slaapkamers en twee badkamers. “De grootste slaapkamer is voor ons en we hebben elk een eigen werkkamer. We hebben ook een veranda met glazen schuifpuien, waar het zelfs midden in de winter heerlijk toeven is.”
Daarnaast is de woning voorzien van zonnepanelen en accu’s voor elektriciteit, en in geval van nood hebben ze een generator. “De zon schijnt hier zoveel dat we nauwelijks gebruik hoeven te maken van de generator.”
De ligging van het huis is precies wat ze zochten: tussen olijf- en amandelboomgaarden, met een paar buren op afstand en prachtige wandel- en fietsroutes in de heuvelachtige omgeving. “Het is heerlijk stil, maar niet eenzaam,” zegt Olga tevreden. “We hebben buren op een paar honderd meter afstand, en ons huis ligt precies tussen twee dorpen in die we gemakkelijk kunnen bereiken, zowel met de fiets als lopend.”
Advies en waardevolle inzichten
Tijdens hun zoektocht kregen Olga en Wiljan advies van anderen die al een huis in Spanje hadden gekocht. Het meest waardevolle advies? “Zorg dat je een goede Spaanse advocaat hebt die precies weet hoe alles werkt in Spanje,” benadrukt Olga. Ook bij hun tweede bezichtiging namen ze vrienden mee die hen hielpen met een kritische blik naar het huis te kijken. “Zij speelden als het ware de advocaat van de duivel, en dat hielp ons enorm bij de prijsonderhandelingen.”
Leven in Spanje
Het leven in Spanje bevalt Olga en Wiljan boven verwachting. “We voelen ons hier vanaf dag één welkom en hebben al snel veel mensen leren kennen,” vertelt Olga. “Dat ik goed Spaans spreek helpt natuurlijk, maar we hebben ook bewust gekozen om ons in te zetten in het dorp. We hebben twee intercambio-groepjes opgericht waarin Spanjaarden hun Engels kunnen oefenen en wij ons Spaans. Dat is niet alleen leuk, maar het heeft ons ook veel nieuwe contacten opgeleverd.”
Een andere positieve verrassing is het vertrouwen dat de lokale bevolking in hen stelt. “Als we iets laten repareren, komen ze meteen en zeggen dan: ‘Kom de factuur maar een keer betalen als je in de buurt bent.’ Dat is iets wat je in Nederland zelden tegenkomt.”
Tips in de omgeving
Als ze buiten de deur willen eten, gaan Olga en Wiljan het liefst naar Bar Miravalles in het dorp. “De eigenaar Carlos en zijn vrouw Irena, die in de keuken staat, ontvangen ons altijd hartelijk. Het eten is er eenvoudig, maar altijd goed. De sfeer is gemoedelijk, al is het er wel vaak lawaaierig zoals een Spaanse bar betaamt. Als we gaan uit eten, doen we dat, net als de locals, altijd ’s middags rond twee uur.”
Voor uitstapjes in hun nieuwe omgeving kan het stel het mooie dorp Alcala de Júcar aanraden. “Het is heel mooi. Het is tegen een kloof aangebouwd. Ook in het stadje Almansa is het goed toeven. En we vinden het ook erg leuk om een boottochtje te maken over de ongerepte Júcar-rivier bij Cofrentes.”
Een huis voor de toekomst
Hoewel het huis grotendeels aan hun wensen voldoet, heeft Olga nog enkele toekomstplannen. “De tuin moet nog helemaal worden aangepakt, dat zal een meerjarenproject worden. Binnen zullen we op termijn de badkamer rolstoeltoegankelijk moeten maken vanwege de mobiliteitsproblemen van Wiljan.” Hoewel Olga zich goed kan voorstellen om het hele jaar in Spanje te wonen, is dat voor haar man geen optie. “Voor nu wonen we de helft van het jaar hier, in het najaar en de winter, en de andere helft van het jaar in Nederland. Dat is voor ons een goede balans.”
Olga’s tips voor potentiële kopers
Aan anderen die overwegen een huis in Spanje te kopen, heeft Olga duidelijk advies. “Vraag altijd een recente ‘nota simple’ aan en laat je bijstaan door een betrouwbare advocaat. Het is ook belangrijk om je te realiseren dat bij de aankoop van een woning eventuele openstaande schulden van de verkoper op jou als koper kunnen overgaan.”
Daarnaast benadrukt Olga het belang van integreren in de lokale gemeenschap. “Zoek niet alleen contact met andere buitenlanders, maar maak ook vrienden onder de lokale bevolking. Wij hebben hierdoor ontzettend veel geleerd over de Spaanse cultuur en gebruiken.”
Met hun huis in de Ayora-vallei hebben Olga en Wiljan hun droom waargemaakt: een plek van rust, natuur en verbondenheid met de omgeving. “Ik geniet het meest van de weidsheid, de stilte en de altijd blauwe luchten,” besluit Olga tevreden.
Lees ook: Mijn huis in Spanje 2: Elize en Ferdinand kochten hun huis in de ‘Vallei van de vreugde’