Moederdag in Spanje: rolverdeling in veel Spaanse gezinnen nog traditioneel

door admin
Moederdag in Spanje: rolverdeling in veel Spaanse gezinnen nog traditioneel

In 72% van de Spaanse echtparen is het nog altijd de vrouw die voor de kinderen zorgt, zo blijkt uit een onderzoek dat door de financiële dienstverlener Edenred in Spanje is uitgevoerd ter gelegenheid van Moederdag 2023.

Uit het onderzoek, dat gebaseerd is op een enquête onder meer dan 1.860 werkende ouders, blijkt weliswaar ook dat, als er tijdens de werkdag voor de kinderen moet worden gezorgd, zowel de vader als de moeder een gelijke verantwoordelijkheid op zich nemen (40%). In 26% van de gevallen is het echter de moeder die het kind naar de dokter brengt of voor het kind zorgt op een dag zonder school, tegenover 10% van de vaders. 

73% van de moeders vindt het lastig om werk en gezin te combineren, een hoger percentage dan dat van de vaders (64%). Het percentage moeders dat bang is niet aan alle behoeften van hun kinderen te voldoen (63%) is ook hoger dan dat van de vaders (56%). In 20% van de gevallen een beroep op hen wordt gedaan om moeilijke situaties op te lossen. 

 Vooruitgang op gebied van gelijkheid

 ’Hoewel de samenleving vooruitgang heeft geboekt op het gebied van gelijkheid, zijn er nog steeds verschillen tussen mannen en vrouwen, met name als het gaat om zorg voor de kinderen. Organisaties moeten daarom werken aan een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor beide geslachten, met name door flexibele werkregelingen en de opname van sociale voordelen en een flexibel beloningsbeleid’, aldus Stanislas De Bourgues, CEO van Edenred Spanje.

De behoeftes van werkende ouders om het evenwicht tussen werk en privéleven te verbeteren zijn vooral gericht op ‘meer tijd’ en ‘flexibiliteit in werkuren en locatie’. Denk daarbij aan toelagen voor kinderopvang, meer vakantiedagen en flexibelere werktijden.

Voor en na de bevalling 

Gevraagd naar wat zij het meest missen in de periode voorafgaand aan het moederschap, benadrukken vrouwen twee zaken: meer tijd hebben voor zichzelf en hun partner (32%) en meer rusten (31%), gevolgd door genieten van meer vrije tijd, waaronder uitstapjes, concerten en shows (28%).

Het onderzoek gaat ook in op de werkgelegenheidssituatie na de geboorte van een kind. 50% van de Spaanse vrouwen houdt na de bevalling dezelfde arbeidssituatie als voor het moederschap. 25% werkt minder uren en 22% heeft de arbeidstijd aangepast of om een intensieve werkdag – zonder pauzes – gevraagd. Moeders die hun werktijd hebben verminderd, hebben dit voornamelijk gedaan om persoonlijk voor hun kind te kunnen zorgen (57%).

Bovendien wijst het onderzoek uit dat 62% van de moeders meer tijd van het werk miste door dokters- en schoolafspraken; en 93% vindt het zwangerschapsverlof van vier maanden onvoldoende en vraagt om verlenging.

Dit vind je misschien ook leuk