Mogelijk de laatste viering Sant Jordi met Catalaanse rozen

door admin
Catalaanse rode rozen voor Sant Jordi

De Centrale Bloemenmarkt in Barcelona (Mercabarna-flor) verwacht dit jaar op Sant Jordi-dag zeven miljoen rozen te verkopen, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. Deze dag kan echter de laatste zijn met lokaal geproduceerde Catalaanse rozen, waarschuwt de sector.

Een overgrote meerderheid van de rozen die verkocht worden komt uit het buitenland, met name uit Colombia, Ecuador en Nederland. Slechts een klein deel, ongeveer 50.000 rozen, wordt in Catalonië zelf geproduceerd. “Het is niet rendabel om de hoeveelheid rozen te produceren die Sant Jordi vereist. Er is goed uitgeruste infrastructuur voor nodig en dat kost veel geld,” zei Miquel Batlle, voorzitter van de Groothandelsvereniging van de Centrale Bloemenmarkt.

Dreigend einde van een traditie

Dit jaar zou wel eens het laatste jaar kunnen zijn dat bloemisten op Sant Jordi Catalaanse rozen vekropen, vanwege het gebrek aan “generatiecontinuïteit”, aldus Batlle. “Er is land om te verbouwen, maar er zijn geen mensen om het te doen”, legde Batlle uit, verwijzend naar de afnemende interesse van jongeren in het vak.

Sant Jordi-verkoop

De verkoop van rozen zal dit jaar toenemen met de vieringen – de bloemenmarkt verwacht 2,3 miljoen rozen te verkopen. Volgens gemeenteraadslid Jordi Valls van Barcelona vindt 30% van de jaarlijkse bloemenverkoop plaats op Sant Jordi. Hij gaf ook aan dat er ongeveer 5.400 vergunningen zijn uitgegeven om rozen en boeken te verkopen in de Catalaanse hoofdstad.

Ondanks dat Sant Jordi op een doordeweekse dag valt, zijn de verwachtingen van bloemisten hoog. “Dit jaar valt Sant Jordi op een dinsdag, dus mensen geven rozen aan hun collega’s en scholen richten kraampjes in om bloemen te verkopen. Daarom hebben we dit jaar hogere verwachtingen dan vorig jaar wat betreft het aantal verkochte rozen,” vertelde bloemist Rubén Ruíz aan Catalan News.

Prijsstijgingen door klimaatproblemen

De prijs van rozen kan “iets stijgen” omdat “er enkele problemen zijn geweest in Ecuador vanwege een klimatologisch probleem”, zei Batlle. Daardoor is de productie van rozen met 20% gedaald in het Zuid-Amerikaanse land. De productie van Colombiaanse rozen compenseert het verlies. De prijs van rozen “begint bij vier euro”. Al kan er “toegevoegde waarde” zijn die de bloemist aan het product wil geven, voegde Batlle toe.

Dit vind je misschien ook leuk