Mogelijke milieuramp dreigt door grote bosbrand in Spanje

door admin
Mogelijke milieuramp dreigt door grote bosbrand in Spanje

In reactie op het oprukkende vuur is het dorpje Ovejuela preventief in lockdown geplaatst en is er een kamp in Hernán Pérez geëvacueerd. Momenteel woedt de brand in de Vallei van Árrago en nadert dorpen die al in pre-alarmstatus zijn gebracht voor mogelijke civiele beschermingsmaatregelen. In totaal zijn al vijf dorpen geëvacueerd en 7.500 hectare verbrand.

Mogelijk milieuramp dreigt

De Vallei van Árrago is dicht begroeid met voornamelijk dennenbomen en is tevens de thuisbasis van een reservaat voor de zwarte gier. Mocht het vuur dit uitgestrekte gebied bereiken, dan zou dit brandbeheersing aanzienlijk complexer maken en zou dit een enorme milieuramp kunnen veroorzaken.

Moeilijke blusomstandigheden

Het bestrijden van de bosbrand, die het noorden van de provincie Cáceres teistert, werd gisteravond bemoeilijkt door sterke wind en beperkte zichtbaarheid vanwege het nachtelijke uur. Toch waren er ongeveer twintig grondeenheden met in totaal zo’n 200 personeelsleden actief om te voorkomen dat het vuur zich verder zou verspreiden.

Brand “duidelijk opzettelijk”

Volgens de regionale minister van Landbouw wordt het vuur, dat als gevaar niveau 2 is geclassificeerd, beschouwd als “duidelijk opzettelijk”. Ze heeft om hulp gevraagd aan de Militaire Noodhulpeenheid (UME), die 120 personeelsleden, 6 brandweerauto’s en een tankwagen zullen sturen.

Verhoogd toezicht op andere dorpen

Bovendien wordt de situatie in nabijgelegen gemeenschappen, zoals Robledo, La Muela en Sauceda, nauwlettend in de gaten gehouden. Afhankelijk van de voortgang van de brand kunnen ook hier lockdown- of evacuatiemaatregelen nodig zijn.

Snelle verspreiding en extra middelen

Hoewel extra middelen zijn ingezet, waaronder luchtsteun, wordt de brand als “kritiek” omschreven. De president van de Junta, Guillermo Fernández Vara, heeft benadrukt dat de brand “duidelijk opzettelijk” lijkt te zijn en heeft vertrouwen uitgesproken in het Plan tegen Bosbranden (Infoex), dat uit “zeer ervaren mensen” bestaat.

Snelle start van de brand

Pedro Muñoz, de directeur-generaal van het Bosbeleid van de Junta van Extremadura, heeft aangegeven dat de brand woensdagavond rond 22:00 uur ontstond nabij het gehucht La Muela. Kort daarna werd een tweede brandhaard ontdekt in Sauceda, wat vermoedens van opzettelijke brandstichting verder versterkt.

Inzet van mankracht en middelen

In reactie op de brand hebben een dozijn eenheden van Infoex, drie buldozers, een milieuagent en twee coördinatoren de hele nacht gewerkt aan het blussen. Hun inspanningen werden bemoeilijkt door sterke windvlagen.

Wegafsluitingen en evacuaties

De brand heeft gevolgen gehad voor het verkeer over de weg, met de sluiting van de interprovinciale weg EX-204 die Coria met de provincie Salamanca verbindt. Wegen CC-121 (Pinofranqueado – Sauceda) en CC-122 (Muela – Robledo) blijven eveneens afgesloten als preventieve maatregel. De bewoners van de huizen het dichtst bij het bosgebied van Torrecilla de los Ángeles (Cáceres) zijn preventief geëvacueerd.

De strijd gaat door

De regering van Extremadura meldt op Twitter dat de strijd tegen de brand blijft voortduren. Dat gebeurt met meer dan honderd mensen, 10 luchteenheden, 13 grondeenheden, 4 bulldozers, 3 milieuagenten en 3 coördinatoren die actief zijn in het gebied. Deze teams worden ondersteund door middelen van het Ministerie voor Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging (Miteco) en van Castilla y León, de Guardia Civil en het Rode Kruis.

Oproep aan burgers

Terwijl de brand zich blijft verspreiden en de hulpdiensten hun uiterste best doen om deze onder controle te krijgen, is de oproep aan de burgers helder: blijf waakzaam, volg de instructies van de autoriteiten op en meld eventuele verdachte activiteiten die kunnen wijzen op opzettelijke brandstichting.

Lees ook: Amazon begint met herbebossing verbrande Sierra Bermeja

De Sierra de Gata staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke landschappen, met een schat aan biodiversiteit. De hoogte varieert en reikt tot 1.492 meter op het hoogste punt, Peña Canchera. Het gebied herbergt kastanjebomen, eiken en dennen, evenals een scala aan andere planten en kruiden. Hierdoor ontstaat een dichte vegetatie, een belangrijke factor in de gevoeligheid van de regio voor bosbranden.

Dit vind je misschien ook leuk