Mondkapje meenemen blijft ook na 26 juni verplicht in Spanje

door admin
Mondkapje meenemen blijft ook na 26 juni verplicht in Spanje

Dat heeft minister Darias van Volksgezondheid afgelopen woensdag in de Interterritoriale Raad gezegd. Het is niet bekend of er boetes uitgedeeld zullen worden aan mensen die op straat geen mondkapje kunnen tonen. Vanaf zaterdag blijft de mondkapjesplicht in publieke binnenruimten en in het openbaar vervoer van kracht. 

Geen mondkapje meer voor bewoners zorginstellingen

Ook hoeven bewoners van intramurale zorginstellingen waar meer dan 80 procent van de bewoners volledig gevaccineerd is geen mondkapje meer te dragen. Dat geldt inmiddels voor vrijwel alle intramurale instellingen in Spanje. De ontheffing geldt niet voor het zorgpersoneel en ook niet voor bezoekers. 

Ook in overige dienstverlenende organisaties waar meer dan 80 procent van de medewerkers volledig is gevaccineerd vervalt aanstaande zaterdag de mondkapjesplicht. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn voor een brandweercorps.

De minister liet weten de mondkapjesplicht te versoepelen omdat het huidige epidemiologische verloop dat mogelijk maakt. Niet alleen daalt het aantal besmettingen in Spanje, ook de druk op de ziekenhuizen is in de afgelopen weken fors gedaald. 

Lichte stijging aantal besmettingen

Toch steeg deze week het aantal besmettingen in Spanje licht, maar de algemene tendens blijft desondanks gunstig. In de afgelopen 14 dagen werden 92,59 besmettingsgevallen geregistreerd per 100 duizend inwoners. Het is voor het eerst sinds 26 april dat er geen daling, maar weer een lichte stijging is. Op 26 april bevond Spanje zich op de piek van de vierde coronagolf en kregen 235 mensen per 100 duizend inwoners een positief testresultaat. 

Op 18 augustus 70 procent volledig gevaccineerd

Het gunstige verloop sindsdien is de danken aan de voorspoedige vaccinatiecampagne die afgelopen woensdag een record boekte met 680.540 prikken in 24 uur. Meer dan de helft van de Spanjaarden heeft inmiddels de eerste vaccinatie gekregen, meer dan 15 miljoen inwoners zijn al volledig gevaccineerd. Minister Darias verwacht dat op 19 juli de helft van de Spanjaarden volledig is gevaccineerd en dat dit percentage op 18 augustus gestegen is naar 70 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk