Naast naaktstranden en naturistencampings ook een naaktdorp in Spanje

door admin
Naast naaktstranden en naturistencampings ook een naaktdorp in Spanje

In El Fonoll in de Catalaanse provincie Tarragona is dat al jaren heel gewoon. Inmiddels is deze kleine gemeenschap een toeristische trekpleister geworden. Zowel Spanjaarden als toeristen van andere nationaliteiten gaan erheen om fiets- of wandeltochten te maken zonder enige vorm van gêne voor het naakte lijf. Fanatieke toeristen opgelet: het is hier wel verboden om zonder toestemming foto’s te maken. Bovendien moet je een actieve bijdrage leveren aan de gemeenschap en tolerant zijn voor de politieke of religieuze overtuigingen van de bewoners.

Hoe het begon

De 70-jarige Emili Vives is de oprichter van dit eerste nudistendorp in Spanje. Het verhaal begon met zijn aankoop van een verwaarloosde boerderij op een stuk grond van 200 hectares. Het bleef echter niet bij die deal. De verkoper vertelde Vives dat het zijn boerderij was en dat hij zelfs een verlaten dorp in de verkoop had. “De volgende dag had ik het gekocht. Ik was dolenthousiast, totdat ik daar een ruïne aantrof”, vertelde Vives aan de reisplatform EscapadaRural.

De vervallen boerderij stond bij een verlaten dorp in een afgelegen gemeente. Vives toverde met hulp van vrijwilligers de plek om in een goudmijntje. Bezoekers vinden er nu 44 woningen, een winkel, een grote eetzaal, een discotheek, een bioscoop en een klein hotel.

De prijs waarvoor hij het dorp kocht blijft geheim. Dat was de afspraak tijdens de koop. “Ik wil die afspraak nakomen. Maar de prijs lag zo om en nabij de prijs van een appartement in Barcelona in die tijd”, zegt Vives tegen Eltiempo.es.

Levensstijl

Omdat veel mensen zich er weinig bij kunnen voorstellen, wordt er veel over El Fonoll gespeculeerd. De inwoners zouden een sekte vormen, er zouden orgies worden toegestaan in het dorp, verkrachters zouden er rondlopen en nog veel meer. Dat is allemaal niet waar volgens Vives. “Het is een gezonde omgeving, waar allerlei soorten mensen op afkomen. Van hoogleraren, digital nomads, tot gezinnen, vriendengroepen of vrijgezellen die vakantie houden.”

De inwoners van de gemeenschap en vele van hun gasten zijn nudist. Nudisme is een variant van het naturisme. Dat laatste is een filosofie waarin ”het respect voor de natuur en een gezonde voeding” een rol spelen, legt Segimon Rovira, voorzitter van de Catalaanse nudisten- en naturalistenvereniging uit.

Niet verplicht om naakt te zijn

In Spanje bestaan er al sinds mensenheugenis stranden waar meerderjarigen al hun kleren uit mogen trekken. In El Fonoll zijn net als op naaktstranden  bezoekers niet verplicht om naakt te zijn. Die verplichting geldt wel voor diegenen die in de gemeenschap wonen. Tenzij het weer zo slecht is dat kleren noodzakelijk zijn. “Opdat iedereen het naturisme vol kan beleven, moedigen we aan om zoveel mogelijk naakt te zijn. Je zult al gauw merken dat de omgeving veel vrediger is als niemand kleding draagt.”.

Activiteiten en diensten

Wie deze gemeenschap wil bezoeken of er deel van wil uitmaken, kan op de website verschillende verblijfsmogelijkheden met bijbehorende activiteiten vinden. Je kunt kiezen voor een appartement voor maximaal zes personen of een individuele kamer. Een verblijf in tenten, kleine huisjes of de door Vives gebouwde herberg is ook mogelijk. Wil je meer privacy dan kun je ook in de iets verder gelegen stenen hutten overnachten.

“Er zijn tweepersoonskamers voor 25 euro per nacht. Dit dorp heeft namelijk geen commercieel doel. Het geld dat wordt verdiend, gaat in het onderhoud van dit alles zitten”, vertelt de oprichter.

Gemeenschapswerk

In El Fonoll kun je onder meer wandelen, fietsen, pingpongen en badmintonnen. Ook kun je baden in een natuurlijk waterplas, een massage krijgen, een modderbad nemen om de huid te verjongen of een boek lezen in de uitgebreide bibliotheek. In ruil voor deze diensten moet je 2,5 uur per dag gemeenschapswerk verrichten. Voor elk extra uur dat je werkt krijg je een ‘coel’. Dat is de munteenheid van de gemeenschap die een euro waard is.

Dit vind je misschien ook leuk