NASA: Deze Spaanse kustgebieden staan in 2050 onder water

door admin
zeespiegelstijging zet kust onder water

Nieuwe voorspellingen van de NASA wijzen erop dat de zeespiegel in Spanje tegen het begin van de volgende eeuw bijna 50 centimeter zal stijgen. Al willen velen het niet geloven, de gevolgen van de klimaatcrisis zullen de wereld zoals we die nu kennen ingrijpend veranderen.

Het smelten van de poolkappen, veroorzaakt door stijgende temperaturen, zal de Spaanse kustlijn onder water zetten, en dit zal niet lang meer duren. Deze veranderingen zullen een aanzienlijke economische impact hebben en Spanje transformeren. Volgens de nieuwste onderzoeken van de NASA zal de zeespiegel in Spanje gemiddeld met 49 centimeter stijgen tegen het begin van de volgende eeuw. Wetende dat bijna 40% van de Spaanse bevolking in kustprovincies woont, is dit een verontrustend gegeven.

Meest getroffen gebieden

De kustgebieden, waar bovendien alle grote toeristische centra liggen, zullen het zwaarst getroffen worden door de stijging van de zeespiegel. Huelva zal tegen het jaar 2100 een stijging van 69 centimeter ervaren, terwijl Tarifa een stijging van 64 centimeter zal zien. In Málaga wordt een stijging van 61 centimeter verwacht aan het einde van de volgende eeuw.

Barcelona zal een geleidelijke stijging meemaken: 13 centimeter in 2030, 43 centimeter in 2070 en 75 centimeter in 2100. Tegen 2150 zal de stijging 126 centimeter bereiken. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op satellietgegevens, terrestrische metingen, analyses en computersimulaties. De NASA heeft een speciaal portaal gecreëerd dat de meest getroffen gebieden laat zien. Dit is gebaseerd op de gegevens van het internationale klimaatpanel IPCC.

Regionale voorspellingen

Een studie van de Europese Commissie uit 2023 toonde aan dat Spanje een van de EU-landen is die het zwaarst worden getroffen door de stijgende temperaturen. In praktijk betekent dit dat de impact van de stijging afhankelijk is van het type kustlijn. Kusten waar kliffen en rotspartijen domineren, zullen minder effect ondervinden dan stranden of lage kustgebieden. Daar kan slechts enkele centimeters zeespiegelstijging aanzienlijke landinwaartse verplaatsing van zeewater veroorzaken.

De zee eet de kustlijn van Málaga op

Specifieke stijgingsprognoses per Spaanse regio

  • Galicië: Vigo zal een stijging van 11 millimeter zien in 2030 en 43 centimeter in 2090. De voorspellingen voor A Coruña en Villagarcía zijn vergelijkbaar.
  • Andalusië: De zeespiegelstijging zal Almería, Málaga, Cádiz en Huelva zwaar treffen. Cádiz zal een stijging van 12 millimeter zien binnen zes jaar en 45 centimeter in 2090.
  • Cantabrische Zee: Gijón, Santander en Bilbao zullen een stijging van ongeveer één centimeter in 2030 ervaren. Dat kan oplopen tot 37-43 centimeter in 2090.
  • Barcelona: De stad zal een stijging van 12 millimeter zien in 2030 en 46 centimeter tegen het einde van de eeuw.
  • Canarische Eilanden: Las Palmas en Santa Cruz zullen een stijging van 48 centimeter zien in 2090. De stijgingen in Arrecife (Lanzarote) zullen iets lager zijn.
  • Mallorca: Palma zal tegen het einde van de eeuw een stijging van 38 centimeter zien.

Een nieuwe factor die de situatie bemoeilijkt, zijn de hevige gota frías of DANA’s die steeds vaker voorkomen. Daardoor vinden vaker overstromingen plaats en worden rivieroevers en kustgebieden extra kwetsbaar. Dit was in al te zien in 2020 toen tijdens een hevige gota fría de Ebro-delta onder water kwam te staan.

Lees ook: Deze kustplaatsen in Spanje staan binnen zestig jaar onder water

Dit vind je misschien ook leuk