Nieuw incident met orka’s in Spanje en schip onder Nederlandse vlag

door admin
Nieuw incident met orka's in Spanje en schip onder Nederlandse vlag

Een schip dat onder Nederlandse vlag voer bij de kaap de Touriñan in de Spaanse provincie Galicië moest naar de haven worden gesleept. Het kon na een aanvaring met orka's niet meer op eigen kracht de wal bereiken.

Op de onder Nederlandse vlag varende zeilboot ‘Skelling’ zaten twee bemanningsleden die een ‘mayday’ moesten uitzenden vanwege de aanwezigheid van de walvisachtigen. Het schip bevond zich op 1 mijl ten noordwesten van de kaap in Muxia (A Corunña).

Bronnen bij de kustwacht geraadpleegd door Europa Press hebben aangegeven dat het schip dinsdag om 8.30 uur een ‘mayday’ heeft afgegeven. Aanvankelijk adviseerden leden van de kustwacht de bemanning van de zeilboot om de motor af te zetten en geen lawaai te maken, zodat de walvisachtigen zouden wegtrekken.

Deze maatregel werkte niet en de twee inzittenden van de boot moesten naar Camariñas worden gesleept.

Andere aanvallen

Vorig jaar en ook dit jaar zijn er verschillende confrontaties geweest tussen groepjes orka’s en plezierboten. Die vonden vooral plaats in de Atlantische Oceaan bij de provincie Cádiz in Zuidwest-Spanje. Nu blijkt ook de aanwezigheid van orka’s aan de Galicische kust toe te nemen.

Donderdag moest een zeilboot naar de haven worden overgebracht na een aanval van dit zoogdier bij Punta Candelaria, eveneens in A Coruña.

Afgelopen zaterdag was er opnieuw een aanval, waardoor de zeilboot, zonder bemanning moest worden achtergelaten op elf mijl ten noorden van Cabo Ortegal, ook in dezelfde provincie Coruña.

Zolang er nog geen definitieve verklaring is waarom orka’s zich zo aangetrokken voelen tot zeilboten en plezierjachten, zullen er slachtoffers bijkomen van wie hun boot het pad kruist met een groepje orka’s dat al weken voor de kust van Galicië dwaalt. Deze zomer zijn volgens Faro de Vigo al meer dan drie boten door orka’s getroffen in deze regio.

Dit vind je misschien ook leuk