Nieuwe speler investeert 600 miljoen euro in Spaanse markt voor datacenters

door admin
datacenters

Op een terrein van 60.000 vierkante meter in Cerdanyola del Vallés (Barcelona) zal een nieuwe speler op de Spaanse markt een datacenter ontwikkelen met een geïnstalleerd vermogen van 42 MW. Voor de eerste fase van dit project is een investering van 300 miljoen euro gepland.

De nieuwe speler is Panattoni, een Europees vastgoedontwikkelaar gespecialiseerd in de ontwikkeling van logistieke activa. Gustavo Cardozo, algemeen directeur van Panattoni, legt in een interview met elEconomista.es uit dat de tweede fase van het project gepland staat voor 2027, met hetzelfde vermogen en nog eens 300 miljoen euro aan investeringen. Het bedrijf heeft wereldwijd al meer dan 53,7 miljoen miljoen vierkante meter aan kantoor-, logistieke en industriële ruimte ontwikkeld.

“Onze intentie is om te blijven groeien in deze markt, die momenteel veel kansen biedt dankzij de versnelde ontwikkeling van AI. Echter, het is moeilijk om grond te vinden met de juiste kenmerken voor het vestigen van datacenters,” aldus Cardozo.

Onbegrensde groeiambities

Het groeidoel van het bedrijf in dit segment is “onbegrensd”. “We hebben geen limiet aan kapitaal, aangezien we samenwerken met een groep investeerders, en we zijn al bezig met het sluiten van ten minste één transactie voordat het jaar eindigt,” legt Cardozo uit. De algemeen directeur benadrukt dat logistiek “de kernactiviteit van het bedrijf zal blijven.”

Lopende projecten

Panattoni beschikt over terreinen in Spanje met een capaciteit om 300.000 m² te ontwikkelen en heeft dit jaar al 130.000 m² in uitvoering, verdeeld over Miranda de Ebro en Porto. Daarnaast verwachten ze een nieuw project te kunnen lanceren nabij Lissabon. In totaal verwacht het bedrijf dit jaar af te sluiten met een investering van 590 miljoen euro, een aanzienlijk hoger bedrag dan de 280 miljoen euro die in 2023 werd geïnvesteerd, voornamelijk dankzij het datacenterproject dat kapitaalintensiever is.

Grondaankopen

Het bedrijf blijft actief in de aankoop van logistieke grond. Cardozo merkt echter op dat “de prijzen van grond, ondanks de stijging van de rentetarieven, nauwelijks zijn aangepast, waardoor het momenteel moeilijk is om transacties af te ronden.”

Aena’s logistieke project

Panattoni stelt zich ook kandidaat voor een logistiek project van de Spaanse luchthavenautoriteit AENA. Dat wordt nu gelanceerd onder een nieuw model dat inzet op concessies of opstalrechten in plaats van het aanvankelijke plan om een joint venture op te richten. “We zijn zeer geïnteresseerd in deze ontwikkeling,” verzekert Cardozo.

Uitbreiding in Spanje en Portugal

Daarnaast onderzoekt het bedrijf de aankoop van grond in de regio’s Valencia, Baskenland, Catalonië, Andalusië en Portugal. “We hebben een grote aanwezigheid in het hele land met projecten in 15 provincies,” benadrukt Cardozo. Hij voegt eraan toe dat het bedrijf, hoewel het werkt aan de uitbreiding van zijn portefeuille, zich niet zal richten op de speculatieve ontwikkeling van nieuwe activa. “Totdat de financieringsvoorwaarden verbeteren, zullen we ons alleen inzetten voor turnkey-projecten voor onze klanten.”

Het project bij Barcelona zal naar verwachting leiden tot het grootste datacenter in Catalonië en bijdragen aan de digitale infrastructuur in Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Datacenters in Spanje

Spanje telt op dit moment ongeveer 46 grote datacenterfaciliteiten die worden beheerd door 30 providers. In totaal hebben deze centers een gecombineerd vermogen van 205 megawatt. De belangrijkste aanbieders in Spanje zijn Equinix (met 7 locaties) en Adam (met 4 faciliteiten). Het grootste deel van de datacentermarkt bevindt zich in de regio Madrid.

Spanje is aantrekkelijk voor datacenters vanwege de strategische ligging tussen Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Dat maakt het tot een ideale hub voor internationale connectiviteit en het hosten van gegevens voor multinationale bedrijven. Bovendien heeft Spanje een bloeiende digitale economie die de behoefte aan datacenterinfrastructuur stimuleert. De Spaanse overheid bevordert ook investeringen in digitale infrastructuur via belastingvoordelen en subsidies. Tot slot maakt de groeiende capaciteit voor hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie duurzame datacenterexploitatie mogelijk.

Energie- en waterbehoefte

Nadelen van de groeiende belangstelling voor datacenters in het land zijn te vinden in de milieueffecten. Met name de enorme energie- en waterbehoefte kan een negatieve impact hebben op het elektriciteitsnet en het milieu. In de regio Madrid is al sprake van onvoldoende aansluitcapaciteit waardoor het zijn concurrentiepositie dreigt te verliezen. Ook het waterverbruik is problematisch in een land dat regelmatig kampt met droogte.

Dit vind je misschien ook leuk