Het Departement voor Klimaatactie in Catalonië heeft 25 nieuwe uitbraken van blauwtong gemeld. Van deze uitbraken bevinden er zich 13 in schapenbedrijven, 11 in rundveebedrijven en één in een bedrijf met beide soorten.
Dit brengt het totaal aantal bevestigde uitbraken in de regio op 71, zoals bevestigd door het Nationaal Referentielaboratorium van Algete. De bevestigde gevallen bevinden zich in de streken Cerdanya en Berguedà. Net als eerdere uitbraken zijn de nieuwe gevallen veroorzaakt door serotype 8 van het blauwtongvirus. De ziekte is geen zoönose en kan daarom niet overgaan van dier op mens. Daardoor blijft de consumptie van vlees en melk veilig.
Maatregelen en vaccinatiecampagne
De Catalaanse overheid benadrukt de noodzaak van verplichte vaccinatie voor gevoelige diersoorten zoals runderen en schapen. Daarnaast worden er maatregelen genomen om de beweging van dieren te controleren. Blauwtong, ook bekend als katarrale koorts bij schapen, is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door kleine muggen (knutten). Daaronder met name bepaalde muggen van het geslacht ‘Culicoides’. Het virus kan zowel wilde als gedomesticeerde herkauwers raken.
Bestrijding en preventie
Vanwege de manier waarop de ziekte wordt overgedragen, is de beste manier om het risico op verspreiding te verminderen het toepassen van vectorcontrolemaatregelen. Dit omvat het desinfecteren van dieren en hun verblijven. Ook het elimineren of verminderen van broedplaatsen voor de ‘Culicoides’ larven is nuttig.
Grootschalige vaccinatie
In reactie op de uitbraken is Catalonië begonnen met een massale vaccinatiecampagne voor schapen en runderen. Hierbij worden 200.000 doses toegediend. Deze maatregel volgt op eerdere uitbraken die 19 bedrijven hebben getroffen en is bedoeld om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Wat is blauwtong?
Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. Ernstig zieke dieren krijgen een blauwe tong. Andere symptomen zijn hoge koorts, kwijlen, zwelling van de kop, tong en lippen, niet meer eten, veel liggen en kreupel lopen. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte en dieren kunnen eraan overlijden. Bij runderen blijft het virus vaak langer in het bloed. Dat maakt het risico groter dat zij het verspreiden.