Ommekeer in Andalusië: PP wint in bijna alle provinciehoofdsteden

door admin
Ommekeer in Andalusië: PP wint in bijna alle provinciehoofdsteden

Met 1,4 miljoen stemmen (38%) heeft de PP de leiding genomen, met een voorsprong van 180.000 stemmen op de PSOE (33,3%). Bij de PP vieren ze nu het ‘Juanma-effect’: het gaat de partij erg goed sinds Juanma Moreno de regionale president is. Dit effect heeft zich nu uitgebreid naar deze lokale verkiezingen. Net zoals bij de regionale verkiezingen van 19 juni vorig jaar heeft de PP in alle provinciehoofdsteden gewonnen, met uitzondering van Jaén, waar de situatie nog onzeker is.

PSOE is met 31 procent van de stemmen gegroeid

Ondanks dit succes benadrukte de secretaris-generaal van de PSOE, Juan Espadas, dat Moreno 11% van de stemmen heeft verloren, terwijl de PSOE met 31% is gegroeid ten opzichte van de resultaten van 19 juni. De socialisten hebben in totaal in 46% van de Andalusische gemeenten gewonnen, terwijl de PP dit in 37% van de gemeenten heeft gedaan. In de hoofdstad Jaén behaalde de PSOE 11 zetels, gelijk aan de PP, waardoor beide partijen mogelijk een akkoord kunnen sluiten met Jaén Merece Más, een provinciale partij die drie zetels heeft gewonnen.

In deze steden heeft PP de absolute meerderheid

De PP zal met een absolute meerderheid regeren in vijf hoofdsteden, namelijk Málaga, Almería, Córdoba, Granada en Cádiz. In steden zoals Sevilla en Huelva kunnen ze in een minderheidspositie regeren zonder steun van Vox, of alleen voor specifieke projecten.

Deze overweldigende overwinning van de PP in Andalusië wordt gezien als een triomf die de weg effent voor de mogelijke komst van Feijóo naar Moncloa, het landelijke regeringscentrum in Madrid.

Meest opmerkelijke ommekeer

De meest opmerkelijke ommekeer vond plaats in Sevilla, waar de PP-kandidaat en voormalig burgemeester van Tomares, José Luis Sanz, de socialistische burgemeester Antonio Muñoz heeft verslagen. Sevilla was een felbegeerde plek tijdens deze verkiezingen, aangezien het de grootste stad is waar zowel de PP als de PSOE hebben geregeerd. Sevilla is tevens een sy mbool van overleving voor de socialisten. De campagne in Sevilla kreeg ook bijzondere aandacht van Pedro Sánchez.

Verrassing in Cádiz

Ook in Cádiz was er een grote verrassing. De PP heeft een einde gemaakt aan de heerschappij van de socialist José María González, beter bekend als Kichi, en heeft met een absolute meerderheid gewonnen. In Huelva is er ook een opvallende verschuiving geweest van de socialisten naar de PP.

Córdoba en Málaga

De PP behoudt de controle in Córdoba, waar José María Bellido zijn functie als burgemeester voor nog eens vier jaar zal voortzetten. Ook in Málaga blijft Francisco de la Torre, ondanks zijn 80-jarige leeftijd, aan de macht als burgemeester, na 23 jaar aan het roer te hebben gestaan.

Granada

In Granada vond ook een opmerkelijke verandering plaats, waar Marifrán Carazo, voormalig staatssecretaris van Volkshuisvesting, als lijsttrekker de overwinning behaalde. Deze legislatuur in Granada verliep niet zonder uitdagingen, met politieke verschuivingen en wisselingen in de coalities. Desondanks heeft de PP de controle over de stad weten te heroveren.

Almería

Almería blijft onder leiding van de PP, met María del Mar Vázquez Agüero als burgemeester, die het stokje overnam van Ramón Fernández-Pacheco.

Politieke kaart Andalusië kleurt blauw

De PP kleurt dus opnieuw de politieke kaart van Andalusië blauw en wordt de meest gekozen partij in de regio. Deze overwinning zal ook gevolgen hebben voor de samenstelling van de provinciale raden.

Dit vind je misschien ook leuk