Grootschalige dieselmaffia in Spanje: jaarlijks 1,9 miljard euro gefraudeerd

door Else Beekman
dieselmaffia

De Spaanse autoriteiten en de Nationale Fraude Onderzoeksdienst (ONIF) hebben een grootschalig onderzoek geopend naar wat zij de “dieselmaffia” noemen. Dit netwerk, dat al meer dan 13 maanden actief is, zou jaarlijks zo’n 1,9 miljard euro hebben gefraudeerd door het importeren en verkopen van illegale diesel.

De brandstof, voornamelijk afkomstig uit landen zoals Syrië, Rusland en Iran, wordt via Turkije en Marokko opnieuw gelabeld om zo onder valse vlag Spanje binnen te komen. Deze diesel wordt vervolgens verkocht aan tankstations via zogenaamde “spookbedrijven”, die slechts enkele maanden actief zijn voordat ze verdwijnen.

Drie soorten fraude gepleegd door dieselmaffia

Het netwerk maakt gebruik van drie belangrijke vormen van fraude: btw-ontduiking, het niet naleven van biobrandstofregels en het ontduiken van de verplichte bijdragen aan milieufondsen. De btw-fraude is goed voor het grootste deel van het fraudebedrag, namelijk zo’n 1,2 miljard euro. Bedrijven innen btw van consumenten, maar dragen deze vervolgens niet af aan de belastingdienst. Daarnaast wordt diesel verkocht die niet voldoet aan de regelgeving omtrent het toevoegen van biobrandstoffen. Dat maakt het product goedkoper, maar ook schadelijker voor het milieu. Tot slot ontduiken de fraudeurs van de dieselmaffia de verplichting om te betalen voor vervuilingscompensatie. Dat levert nog eens 60 tot 100 miljoen euro aan fraude op.

Gevolgen voor consumenten en tankstations

De goedkope diesel zorgt ervoor dat consumenten veel minder betalen voor een volle tank. Waar een tank van 50 liter met legale diesel 70 euro kost, kunnen consumenten bij frauduleuze tankstations tussen de 50 en 60 euro betalen. Dit prijsverschil van 10 tot 20 euro per tank trekt veel klanten, maar zet legitieme tankstations onder grote druk. Velen kunnen de concurrentie niet aan en worden gedwongen te sluiten of als onafhankelijke exploitanten verder te gaan.

De Spaanse belastingdienst heeft inmiddels 400 tankstations aangeschreven voor onderzoek. Verder werkt de ONIF aan het identificeren van alle betrokken partijen.

Lees ook: Tanken weer wat goedkoper: brandstofprijzen in Spanje op laagste niveau in tweeënhalf jaar

Dit wil je misschien ook lezen