Onontdekt paradijs: ken jij deze onbekende Spaanse eilanden?

door admin
Chinijo eilanden archipel

Jaarlijks trekken de Canarische Eilanden en de Balearen miljoenen internationale en nationale toeristen. Maar wat de meesten niet weten is dat Spanje nog een eilandengroep rijk is die absoluut de moeite waard is om te bezoeken.

In de Atlantische Oceaan, ten noordoosten van de Canarische eilanden, ligt de archipel Chinijo. Deze bestaat uit het eiland La Graciosa en de eilandjes Alegranza, Montaña Clara en Roque del Este, die allemaal tot de gemeente Teguise behoren. Met uitzondering van één eiland zijn de eilanden onbewoond en zijn ze als archipel (inclusief wateren) sinds 1986 aangemerkt als beschermd natuurgebied.

chinijo eilanden vissersbootjes

Turismo Lanzarote

Het natuurgebied beslaat een oppervlakte van 700 vierkante kilometer en is daarmee het grootste zeereservaat van de Europese Unie. De eilanden vallen op door hun bijzondere vulkanische landschappen, met onder andere twee vulkaankraters van ruim 1 kilometer breed en meer dan 250 meter hoog.

Beschermde en inheemse soorten

In het beschermde natuurreservaat van Chinijo, wat lokaal ‘klein’ betekent, leven verschillende inheemse soorten die typerend zijn voor de Canarische Eilanden. Het park heeft een enorme ecologische waarde en is in 1994 aangewezen als speciale beschermingszone voor vogels. Opvallende soorten, waaronder het Bont stormvogeltje, de Scopoli’s pijlstormvogel, de visarend en Eleonora’s valk, vinden hier een broedplaats. Ook onder water is er veel leven te vinden. Er zwemmen onder andere tandbaarzen, kreeften en zeeslakken. De combinatie van de rijke biodiversiteit van de zeebodem met witte zandstranden en kristalhelder water maakt dit gebied tot een paradijs voor duikliefhebbers.

La Graciosa

Vanaf een uitkijkpunt op Lanzarote (Mirador del Río), gelegen op 400 meter hoogte, is het spectaculaire landschap van de eilanden goed te bewonderen. Het kleine eiland La Graciosa ligt op slechts twee kilometer afstand en is met een bevolking van 700 inwoners het enige bewoonde eiland van de archipel. Het eiland werd vroeger door piraten gebruikt voor het verbergen van schatten, wat het gebied rondom het eiland een grote archeologische waarde geeft. Talloze ankers en scheepswrakken zijn hier al gevonden. Tegenwoordig vormt toerisme de belangrijkste bron van inkomsten.

Vanaf Orzola (Lanzarote) is het ongeveer 35 minuten met de veerboot naar het eiland. Met zijn 29 vierkante kilometer, zonder wegen, is dit afgelegen paradijs de ideale plek om een of meerdere dagen te ontspannen en te genieten van de ongerepte natuur en prachtige stranden.

De vreemde souvenirs die toeristen meenemen van Lanzarote

Dit vind je misschien ook leuk