De vreemde souvenirs die toeristen meenemen van Lanzarote

door Else BeekmanElse Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
De vreemde souvenirs die toeristen meenemen van Lanzarote

Worden ze op heterdaad betrapt terwijl ze hun ‘souvenirs’ in hun zak of tas stoppen, krijgen ze een boete variërend van 150 tot 600 euro. Het gaat in de meeste gevallen om lithisch materiaal, dat wil zeggen stenen, rotsen of zand. Jaarlijks wordt meer dan een ton van dit materiaal door bezoekers van het vulkanische eiland Lanzarote verwijderd. Ook de autoriteiten op het eiland La Graciosa zien de toeristische hobby met lede ogen aan. Een hobby die de natuur op de eilanden schade toebrengt.

Beperkte handhaving

De toegeëigende materialen worden worden vaak in beslag genomen tijdens controles op de luchthaven César Manrique. In dergelijke gevallen worden de overtreders echter meestal niet beboet omdat het moeilijk is om te bewijzen dat de materialen uit beschermde gebieden zijn gehaald. Slechts in uitzonderlijke gevallen, wanneer de overtreders op heterdaad betrapt worden, worden ze beboet door de Milieudienst van het Cabildo.
De boetes voor deze overtredingen variëren van lichte vergrijpen (van 150 tot 600 euro) tot zware (600 tot 3.000 euro), waarbij zeer ernstige overtredingen minder vaak voorkomen.

Hergebruik van materialen

De in beslag genomen natuurlijke elementen worden naar het Máguez-kwekerij gebracht. Omdat de herkomst vaak onbekend is, kunnen ze niet worden teruggeplaatst in hun natuurlijke omgeving. Vervolgens worden de materialen gebruikt in openbare werken, zoals de aanleg van tuinen rond de terminal van de luchthaven.

Gebrek aan milieuwachters

Lanzarote en het Chinijo-archipel hebben slechts acht milieuwachters. Die zijn naast het voorkomen van het stelen van natuurlijke elementen ook verantwoordelijk oor het toezicht op jacht en visserij op het eiland. Bovendien controleren ze ook zee-excursies naar de kleine eilandjes. Volgens Reinero Brandon Fernandez, hoofd van de Milieudienst en coördinator van het Geopark van Lanzarote en de Chinijo-archipel, zou de huidige bezetting minstens moeten verdubbelen om alle taken effectief uit te voeren.

Lees ook: Canarische Eilanden overwegen toeristenbelasting voor natuurgebieden

“De afdeling Milieu doet wat ze kan, maar ze is ernstig onderbezet, zowel in termen van personeel als budget”, benadrukt de coördinator van het Geopark in La Voz de Lanzarote. Hij wijst erop dat de uitgaven van de afdeling Toerisme van Lanzarote op de FITUR-beurs “gelijk staan aan het jaarbudget van de afdeling Milieu, terwijl toerisme juist afhankelijk is van het milieu, omdat toeristen komen om de beschermde natuurgebieden en het landschap van Lanzarote te zien.”

Bewustwordingscampagnes

Volgens Brandon Fernandez zou het bijna nodig zijn om “een politieagent bij elke toerist te zetten” om het stelen van natuurlijke elementen te voorkomen. Daarom benadrukt hij het belang van bewustmakingscampagnes. De afdeling Milieu werkt momenteel aan een overeenkomst om de fragiliteit van het milieu en de mogelijke boetes te communiceren aan toeristen op beide terminals van de luchthaven César Manrique.

Passeer zonder stempel

De afdeling heeft ook contact opgenomen met de Telesforo Foundation, gevestigd in Tenerife. Deze stichting heeft het ‘Pasa Sin Huella‘-project (passeer zonder stempel) ontwikkeld, dat het Cabildo van Lanzarote wil aanpassen. Deze campagnes zullen ook educatieve presentaties omvatten in scholen en hotels om het bewustzijn onder zowel lokale bevolking als toeristen te vergroten.

Lees ook: Spanje heeft een ‘popcorn strand’ dat helpt tegen klimaatverandering