Onrust over geopende scholen in Spanje neemt toe in derde coronagolf

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Onrust over geopende scholen in Spanje neemt toe in derde coronagolf

Vóór de kerstvakantie zaten leerlingen van zo’n 2.500 Spaanse schoolklassen thuis vanwege de coronapandemie, nu zijn dat er volgens het ministerie van Onderwijs inmiddels meer dan 5.800. Toch wordt noch door dit ministerie, noch door de regioministeries, provincies of gemeenten actie ondernomen om duidelijke richtlijnen op te stellen zoals dat in maart vorig jaar wel het geval was. 

Overheid noemt scholen veilig

Ondanks de explosieve toename van het aantal coronabesmettingen blijft de overheid bij haar standpunt dat de scholen een veilige omgeving zijn. Docenten, ouders en leerlingen onderschrijven unaniem het belang van fysiek onderwijs maar zijn tegelijkertijd bezorgd over de veiligheid. De huidige protocollen zijn opgesteld aan het begin van het schooljaar in september, maar sindsdien is de pandemische situatie aanzienlijk verslechterd. De Spaanse Vereniging voor Docenten (ANPE) eist dan ook herziening van deze protocollen nu alles in de samenleving aan de gegeven situatie is aangepast, behalve het onderwijs. 

Zo vragen zij om technisch gekwalificeerde controles van de ventilatiesystemen, een PCR-testplan, verstrekking van FFP2-mondmaskers en voorrang voor docenten bij de vaccinatiecampagne. “Het ministerie moet dit project leiden en coördineren met de regioministeries en voor aanpassing van de richtlijnen zorgen”, aldus de vereniging die het betreurt dat scholen nu zelf moeten besluiten wanneer een docent in isolatie moet en of een test noodzakelijk is om daar weer uit te komen. Wanneer zich een besmetting voordoet in een zogeheten ‘bubble’, wordt op de ene school de hele bubble naar huis gestuurd, op andere scholen is dat alleen de besmette leerling. 

Afstandsonderwijs als uiterste maatregel

Studenten-, ouder- en docentenorganisaties zien afstandsonderwijs als uiterste maatregel, maar vinden dit nu toch de beste oplossing voor de regio’s met de hoogste besmettingsincidentie zoals Valencia. Ook hebben vakbonden, schooldirecties, ouders en verschillende gemeenten in Andalusië het regioministerie verzocht tijdelijk het afstandsonderwijs te verplichten in de gemeenten met meer dan duizend covid-gevallen per 100 duizend inwoners. Dat is nu het geval in bijna 31 procent van de Andalusische gemeenten.

Alle leerlingen in beeld bij afstandsonderwijs

Aan het onderwijs online stellen de belangenverenigingen wel de eis dat alle leerlingen daarbij in beeld blijven. Van de beloofde technologie en middelen die daarvoor nodig zijn, is in veel gevallen niets bij de scholen terechtgekomen en ook het onderwijscurriculum is onvoldoende aan het thuisonderwijs aangepast. Volgens de voorzitter van de belangenvereniging voor ouders zal het een hele generatie duren voordat de gevolgen van de digitale kloof tussen leerlingen als gevolg van het afstandsonderwijs weer is hersteld. 

Dit wil je misschien ook lezen